O dronă a concernului rus Kalashnikov poate schimba lumea, la fel ca pistolul mitralieră AK-47

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.02.2019, despre un articol publicat în cotidianul american The Washington Post, potrivit căruia, noul aparat de zbor fără pilor de mici dimensiuni Kub-BLA, produs de concernul rus Kalashnikov, poate conduce la schimbări la fel de radicale precum pistolul mitralieră AK-47 în secolul XX.

“Compania rusă care a dat lumii cunoscutul automat AK-47 a prezentat o dronă de asalt, care poate să revoluționeze într-un mod similar ducerea acțiunilor de luptă, punând la dispoziție tehnologii moderne accesibile pentru întrebuințarea dronelor de luptă”, se arată în articol.

În acesta se menționează că noua dronă ”poate schimba caracterul războiului”, “poate schimba lumea”, așa cum s-a întâmplat în secolul trecut “cu vărul său mai în vârstă AK-47, cunoscut sub numele de Kalashnikov”. “Pentagonul cumpără puști de asalt Kalashnikov folosite pentru aliații săi din Siria și Afganistan, pentru a nu le furniza arme mai scumpe fabricate de către americani”, a precizat cotidianul.

Ziarul a subliniat faptul că drona Kub-BLA “va fi, de asemenea, ușor de utilizat, eficientă și ieftină și, după cum pretind producătorii săi, la fel de revoluționară”. The Washington Post citează declarațiile cunoscutului profesor de afaceri internaționale de la Universitatea din Illinois, Nicholas Grossman. Acesta a spus că cei care vor achiziționa drona rusească “vor putea gestiona o bombă cu un grad înalt de precizie, care nu are analogii în lume, cu excepția câtorva dintre cele mai inteligente bombe ale avioanelor americane”.

Profesorul estimează că procesul de creare a dronei rusești “va conduce la democratizarea bombelor inteligente”. “Acest lucru înseamnă o distribuire mai largă a bombelor inteligente, ceea ce va reduce decalajele între bombele cele mai avansate și cele mai mici”, a explicat Grossman.

Unul dintre reprezentanții concernului a declarat publicației americane că noua dronă va fi mult mai ieftină, în comparație cu dronele de asalt americane și israeliene. Acesta a refuzat să precizeze concret cât va costa, precizând că piața țintă pentru aceasta va fi reprezentată de armatele cele mai mici din lume.

În același timp, după cum menționează ziarul, posibilitatea ca militanții care utilizează drone de asalt pentru a efectua acte teroriste este una dintre cele mai grave probleme asociate cu răspândirea acestei tehnologii.

Concernul Kalashnikov a prezentat drona de asalt Kub-BLA la expoziția internațională IDEX-2019. Potrivit prezentării, aceasta poate atinge o viteză de 80-130 de kilometri pe oră. Drona, cu dimeniuni de 1210x950x165 de milimetri, poate să stea în aer 30 de minute și poate primi o încărcătură de trei kilograme.

După lansare, drona poate detecta și distruge o țintă, având capacitatea de a plonja spre aceasta pe o traiectorie verticală. Acest lucru va permite, de exemplu, distrugerea tancurilor pe câmpul de luptă, ținând cont de faptul că în partea superioară a acestora se află blindajul cel mai ușor.

De asemenea, sistemele convenționale de apărare antiaeriană vor întâmpina mari dificultăți în încercarea de a contracara nouă dronă de înaltă precizie a concernului, a spus șeful lui Rosteh, Serghei Chemezov. Acesta a adăugat că drona reprezintă un pas către noi modalități de ducere a acțiunilor de luptă.

Sursa: tass.ru.