Bombardiere strategice rusești au zburat peste trei mări: Barents, Norvegiei și Baltică. Acestea au fost interceptate de avioane de vânătoare occidentale

foto

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.06.2024, bombardiere strategice Tu-95MS și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Mării Baltice. (Video)

“Bombardiere din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerocosmice au executat zboruri planificate deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Mării Baltice. La activități au participat bombardiere strategice Tu-95MS și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. Cel mai lung dintre zboruri a fost de peste șase ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.

În timpul zborurilor, aeronavele Aviației cu rază lungă de acțiune au fost însoțite de avioane de vânătoare de tip Su-30SM, Su-27 și Su-33 aparținând Forțelor Aerocosmice și Aviației navale.

“Pe anumite porțiuni ale traiectelor de zbor, aeronavele rusești au fost escortate de avioane de vânătoare din statele occidentale”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

După cum au menționat oficialii militari ruși, “toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice se desfășoară în strictă conformitate cu normele internaționale de întrebuințare a spațiului aerian internațional”. 

Comentariul remnmilitaryblog.com: Ținând cont de tehnicile și tacticile folosite în ultima perioadă de Forțele Armate ale Federației Ruse se poate aprecia că zborurile bombardierelor strategice Tu-95MS și bombardierelor cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-au desfășurat în celule separate. Astfel că, probabil, două bombardiere strategice Tu-95MS au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei, în timp ce două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au patrulat deasupra Mării Baltice.

Dintr-un material video prezentat de postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării rezultă faptul că unul dintre bombardierele strategice Tu-95MS a fost aeronava Kozelsk, cu numărul de bord 22 roșu. Acesta aparține Regimentului 184 Aviație de Bombardament – Engels (Regiunea Saratov) din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament – Engels a Aviației cu rază lungă de acțiune.

Având în vedere durata redusă a zborului, de numai șase ore, aproape cu certitudine, bombardierele Tu-95MS au decolat de pe aerodromul Olenya din Regiunea Murmansk, unde au fost disperate în urma mai multor atacuri ale dronelor ucrainene asupra aerodromului din Engels. Aparatele de zbor nu au avut acroșate rachete în punctele de prindere de sub aripi, cel mai probabil acestea fiind amplasate în interiorul aeronavelor.

În ceea ce privește bombardierele Tu-22M3, trebuie precizat faptul că, în conformitate cu uzanțele armatei ruse, acestea au avut la bord câte o rachetă de croazieră Kh-22(32), amplasată sub aripa stângă a aeronavei. La întoarcerea din misiune, rachetele se aflau în aceleași poziții, ceea ce înseamnă că bombardierele nu au întrebuințat practic armamentul principal din dotare.

Este posibil ca zborurile bombardierelor rusești să fie legate de activitățile desfășurate în prezent de Forțele Navale ale NATO în zona Mării Baltice, respectiv manevrele Baltops-2024

Surse: militarynews.ru, tass.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un comentariu