Cine sunt?
Mă numesc Ionel COPCEA și locuiesc în localitatea Smeura, lângă Pitești. Sunt pensionar militar și, în același timp, absolvent al Facutății de limbi și literaturi străine din cadrul Universității din București, specializarea cehă-franceză.
Ce intenționez să fac?
Dispunând de timp liber, am decis să înființez acest blog, unde să îmbin o pasiune mai veche pentru scris, cu experiența dobândită în timpul carierei militare și cu abilitățile de traducere din anumite limbi slave.
În consecință, voi încerca să mă adresez atât publicului cu anumite cunoștințe în domeniul militar, cât și publicului larg, interesat de situația de securitate din zona în care ne aflăm.
Am ales să vorbesc despre Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) și, în special, despre Federația Rusă, țara cea mai mare și mai influentă din această zonă, din două motive: în primul rând, pentru că aceasta este foarte ofertantă în domeniul militar, dispunând de toate categoriile de Forțe Armate, de echipamente și tehnologii militare de ultimă generație, și, în al doilea rând, pentru că pot lucra direct cu materiale în limba rusă, care se găsesc din abundență pe Internet.
Câteva precizări…
- Voi utiliza exclusiv materiale publice, din surse deschise, și voi încerca, în mod riguros, ca la toate informațiile să menționez sursele din care provin acestea.
- Voi încerca să abordez o tematică amplă, cu subiecte alese din diverse specializări ale domeniului militar.
- Documentele întocmite vor fi la un nivel mediu, fără multe lucruri sofisticate, pentru a putea fi citite, sper eu, de cât mai multă lume. Limbajul va fi simplu, ușor de lecturat și de înțeles.
- Acest blog se dorește a fi impartial, nici pro american, nici împotriva Federației Ruse. Nu urmăresc promovarea intereselor nimănui, ci doar prezentarea situației reale, fără deformări și fără exagerări. Evident că lucrând cu informații aproape exclusiv prezentate de partea rusă, este posibil ca uneori să pară că balanța se înclină în favoarea Federației Ruse.
Despre știri…
În opinia mea, există două feluri de oameni care lucrează cu informațiile publice: creatorii de știri și comentatorii de știri (analiștii). Pentru a crea știri ai nevoie de acces direct la anumite surse, de regulă umane, care să-ți furnizeze anumite date, înainte ca acestea să devină publice. În cazul meu, nu se pune această problemă, așa că mă consider comentator de știri, lucrând numai nu informații care au devenit deja publice.
Voi încerca să realizez, în primul rând, traduceri din limba rusă, care să respecte cât mai fidel textul comunicat de inițiatori, pe care să le comentez și să le completez cu alte date cunoscute.
Prefer să nu realizez analize reci, pe care să nu le înțeleagă nimeni, ci să realizez comentarii scurte, pornind de la o informație dată publicității, prin care să încerc “să o traduc” pe înțelesul publicului larg.
Lectură plăcută!