Armenia a decis să se retragă din OTSC și să devină “o țară suverană, cu granițe delimitate”. După slăbirea influenței ruse în regiune, urmează venirea armatei franceze în Caucaz

foto

Primul-ministru armean, Nikol Pashinyan, a declarat, pe 12.06.2024, că Armenia va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

“Vom pleca. Vom decide când se va întâmpla acest lucru”, a spus Pashinyan în Parlament, în timpul “orei guvernamentale”, răspunzând la o remarcă a unui deputat de opoziție, potrivit căruia, deși își expimă nemulțumirea față de OTSC, Armenia nu părăsește organizația.

“Ce credeți? Care va fi următorul pas? Credeți că ne vom întoarce? Nu, nu există cale de întoarcere. Nu vă faceți griji”, a declarat Pashinyan, citat de agenția de presă rusă Interfax.

Anterior, Pashinyan anunțase că Erevanul “și-a înghețat” participarea la OTSC.

Vorbind miercuri în parlament, Pashinyan a subliniat faptul că, după ce a venit la putere în 2018, a semnalat că Armenia este în pericol.

“Vinovați de această amenințare sunt cei care, în aprilie 2018, au spus că Armenia nu trebuie să se teamă că Azerbaidjanul va încerca să rezolve preoblema din enclava Nagorno-Karabah pe calea războiului. Vinovați sunt cei care au format un bloc ai căror membri, în loc să-și îndeplinească obligațiile din tratat, plănuiau, împreună cu Azerbadjanul, un război împotriva noastră”, a precizat Pashinyan.

Acesta a menționat că Guvernul armean “se îndreaptă către construirea unei Armenii adevărate”.

“Aproape ne-am atins obiectivul. Ne îndreptăm spre construirea unei Armenii adevărate, a unei țări suverane, pașnice, cu granițe delimitate”, a concluzionat Pashinyan. 

Comentariul remnmilitaryblog.com: Presa rusă apreciază că, probabil, retragerea Armeniei din organizație va fi formalizată până la sfârșitul acestui an, după care se va pune imediat problema prezenței Bazei Militare 102 a Forțelor Armate ale Federației Ruse în localitatea Gyumri, aflată la 120 de kilometri de Erevan. Cel mai probabil, militarilor ruși li se va cere să plece de pe teritoriul Armeniei.

Mai mult, pare destul de logică intrarea unui contingent francez în Armenia, posibil chiar în locația actuală a bazei rusești. Azerbaidjanul și Turcia, pentru care Franța este “inamicul numărul unu”, vor fi foarte nemulțumite de acest lucru.

În această situație, în pofida acordurilor de pace semnate între Erevan și Baku, Aliev și Erdogan vor încerca, probabil, să taie un coridor terestru din Republica Autonomă Nahicevan către cea mai mare parte a Azerbaidjanului, implementând astfel planul strategic al Ankarei, respectiv accesul direct al Turciei la Marea Caspică și mai departe în Asia Centrală (Turkmenistan și Kazahstan).

Evident că, astfel de procese nu sunt deloc benefice pentru Rusia. În primul rând, aceasta își pierde influența în Caucazul de Sud. În al doilea rând, va avea un concurent geopolitic serios în republicile din Asia Centrală. Este vorba despre Turcia, care, în ultimele două decenii, a fost extrem de activă în regiune. În al treilea rând, Franța, membră NATO și putere nucleară, își va oficializa prezența în Caucaz.

Având în vedere toate cele prezentate mai sus, se poate concluziona că un nou conflict regional este pe cale să se aprindă în Caucazul de Sud.   

Surse: militarynews.ru, topcor.ru.

Lasă un comentariu