Rușii confirmă desfășurarea unei baterii de rachete antiaeriene S-500 pentru apărarea Podului Crimeea. Aceasta a fost amplasată în Ținutul Krasnodar

foto

Surse rusești au confirmat, pe 16.06.2024, că prima baterie de rachete antiaeriene S-500 Prometheus a fost desfășurată în Ținutul Krasnodar. Cel mai recent sistem de apărare antiaeriană și antirachetă va acoperi Podul Crimeea construit peste Strâmtoarea Kerci.

Faptul că sistemele de rachete antiaeriene S-500 au început să intre în dotarea trupelor ruse a fost semnalat în luna aprilie a acestui an de către Serghei Șoigu, care la acea dată ocupa postul de ministru al apărării. Potrivit precizărilor sale S-500 va fi furnizat la trupe în două modificări: sistem de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune și sistem de apărare antirachetă.

În prezent există informații potrivit cărora sistemul a fost desfășurat în Ținutul Krasnodar, însă fără a oferi alte detalii. Prometheus va avea ca misiune apărarea Podului Crimeea.

Conform serviciilor de informații militare din Ucraina, S-500 ar fi fost desfășurat în Peninsula Crimeea, pentru a intercepta rachetele lansate de partea ucraineană, precum și pentru a proteja Podul Crimeea. Acest lucru a fost declarat în urmă cu câteva zile de șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov.

“Rusia și-a desfășurat sistemul unificat de apărare antiaeriană S-500 în Crimeea, în timp ce Ucraina își intensifică atacurile asupra peninsulei ocupate”, a menționat Budanov.

S-500 Prometheus este cel mai recent sistem rusesc de apărare antiaeriană, capabil să lovească ținte în spațiul apropiat. O caracteristică specială constă în capacitatea acestuia de a opera împotriva unei game largi de ținte, la o altitudine de până la 200 de kilometri și la o distanță de până la 600 de kilometri. La începutul acestui an, Prometheus a finalizat o serie de teste, confirmându-și posibilitatea de a doborâ ținte hipersonice. Ultima etapă de testare a sistemului S-500 a avut loc pe 22 februarie, când acesta a lovit o rachetă balistică intercontinentală cu lansare de pe submarin de tip R-29RMU2 Sineva

Comentariul remnmilitaryblog.com: Dislocarea sistemului de rachete antiaeriene S-500 în Ținutul Krasnodar este mult mai logică decât amplasarea acestuia în Peninsula Crimeea. Bătaia mare a rachetelor antiaeriene întrebuințate de acesta îi permit să funcționeze la distanță mare de obiectivul apărat. În plus, Prometheus este mult mai bine protejat pe teritoriul vechi al Rusiei, decât în peninsulă, unde trupele ucrainene au distrus deja mai multe complexe de tip S-300 și S-400.

Probabil că, prima baterie de rachete antiaeriene S-500 a fost introdusă în dotarea Diviziei 51 Apărare Antiaeriană – Rostov pe Don din cadrul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud. Acesta va fi operat de unul dintre regimentele de rachete antiaeriene dislocate la Novorossyisk și Rostov pe Don. Primul dintre acestea, Regimentul 1537 Rachete Antiaeriene – Novorossyisk întrebuințează deja complexe de tip S-400, în tandem cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1.   

Sursa: topwar.ru.

Lasă un comentariu