Rușii schimbă strategia atacurilor asupra Ucrainei: A scăzut numărul de rachete și drone întrebuințate, dar a crescut frecvența loviturilor

foto

În ultima perioadă, trupele ruse au schimbat modul de abordare a loviturilor aplicate țintelor de pe teritoriul ucrainean. În timp ce anterior atacurile erau mai rare, fiind executate aproape exclusiv pe timp de noapte, cu un număr mare de rachete și drone, acum acestea se realizează mai des, pe parcursul întregii zile, cu utilizarea unui număr mai mic de mijloace de distrugere.

Trebuie precizat faptul că frecvența loviturilor a devenit acum aproape zilnică. Înainte, atacurile rusești cu drone și rachete se desfășurau la intervale de 6-7 sau chiar 10 zile.

Astfel, după ce pe 22 iunie, militarii ruși au lansat 16 rachete și 13 drone asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, în noaptea de 23 iunie atacurile au fost reluate, însă cu folosirea unui număr și mai mic de mijloace de lovire.

După cum informează presa rusă, primele explozii au fost semnalate în regiunea Jitomir. Mai întâi au fost lansate drone kamikaze de tip Geran (Shahed), după care au urmat rachetele de croazieră.

Situația s-a dezvoltat într-un mod similar și la Kiev, unde mai multe stații radar ale sistemelor de apărare antiaeriană au fost dezactivate și au fost cauzate pagube materiale semnificative instalațiilor de producție ucrainene.

Mai multe explozii au fost auzite și în vecinătatea capitalei Ucrainei. Martori oculari au vorbit despre lovituri aplicate cu rachete de croazieră cu bazare navală de tip Kalibr.

În cursul serii și al nopții au fost înregistrate sosiri ale mijloacelor de distrugere rusești și în regiunea Harkov. Acolo au fost distruse locații ale personalului Forțelor Armate ale Ucrainei, Direcției Principale de Informații și Gărzii naționale. Există informații potrivit cărora, printre altele, a fost lovită și o instituție în care funcționau comisii medicale pentru examinarea celor transferați de la Poliție la Garda națională și trimiși pe frontul nordic, lângă Volchansk și Liptsy. Aceeași instituție a găzduit și sediul Gărzii naționale pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor în regiunea Harkov.

Presa rusă a semnalat în mod ironic faptul că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a reacționat în nota obișnuită, semnalând că “toate rachetele și dronele rusești au fost distruse”.

Cu toate acestea, în raportul zilnic prezentat de Forțele Aeriene ucrainene se vorbește doar de utilizarea rachetelor de croazieră Kalibr, fără să se facă referiri și la dronele de atac rusești. Potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse au lansat trei rachete de croazieră din acvatoriul Mării Azov, din care două au fost interceptate de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

foto 1

Potrivit portalului topcor.ru, în dimineața zilei de 23 iunie, Flota rusă din Marea Neagră a reluat atacurile cu rachete Kalibr, vizând în principal aerodromuri întrebuințate de armata ucraineană.

Prima țintă a fost reprezentată de baza aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei din zona Vasilkov de lângă Kiev, care a fost lovită cu mai multe rachete de croazieră simultan. Patru rachete de croazieră Kalibr au lovit în același timp aerodromul ucrainean. Partea rusă a insistat pe factorul surpriză al atacului, semnalând faptul că alarmele de raid aerian au fost declanșate abia în momentul în care rachetele rusești se aflau deja în spațiul aerian al regiunii Cerkasy.

Aproape în același timp, rachetele Kalibr au lovit și regiunea Hmelnițki, unde se află aerodromul Starokonstantinov. Aceasta este considerat drept o posibilă locație pentru avioanele de vânătoare F-16, pe care statele occidentale intenționează să le transfere la Kiev. Cu toate acestea, în ultima perioadă, au apărut unele îndoieli în ceea ce privește posibilitatea de operare a aeronavelor pe acest aerodrom. Baza aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei din Starokonstantinov a fost atacată în mod  constant de armata rusă, iar infrastructura acesteia a suferit daune grave, care vor fi dificil de remediat.

În altă ordine de idei, portalul rusesc a informat și despre distrugerea a două radare ucrainene P-18 Malahit pe direcția Pokrovsk, cu ajutorul unor rachete de aviație antinavă de tip Kh-35U. Radarele, care nu au fost suficient camuflate, au fost descoperite de dronele de cercetare rusești, după care au fost lovite de aeronave aparținând Forțelor Aerocosmice ale Rusiei. (Video)           

Surse: topwar.ru, topcor.ru, x.com, t.me.

Lasă un comentariu