Controverse: Va lovi sau nu Federația Rusă scutul antirachetă de la Deveselu?

Pe 15.02.2019, expertul militar român, Valentin Vasilescu, a publicat pe site-ul voltairenet.org (https://www.voltairenet.org/article205198.html) articolul cu titlul Rusia nu va lovi instalația americană de la Deveselu.

Potrivit acestuia, Federația Rusă nu are nevoie să lovească obiectivul de la Deveselu, chiar dacă acesta va lansa rachete de croazieră Tomahawk. În opinia sa, rachetele care vor fi lansate spre ținte rusești, vor fi descoperite imediat de radarele din Crimeea și vor fi lovite de mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă la ieșirea din apele teritoriale ale României.

Valentin Vasilescu apreciază că în România a fost creată o adevărată isterie pornind de la un interviu acordat de analistul militar rus, Pavel Felgenhauer, postului de radio Europa Liberă, în care acesta afirma că racheta hipersonică Kinzhal de pe avioanele MiG-31K a fost creată special pentru a lovi scutul de la Deveselu. Presa din România a exagerat aceste informații și a acuzat Federația Rusă că este pe punctul de a o ataca.

Pornind de la aceste aprecieri aș vrea să fac o serie de comentarii personale referitoare la modul în care Federația Rusă se raportează la România și la obiectivul militar american de la Deveselu.

Mai întâi aș vrea să spun că am urmărit comentariile și reacțiile apărute în presa românească pe marginea acestui subiect și am constatat că ele sunt exagerate, sunt făcute în necunoștință de cauză, iar amenințarea rusească la adresa securității naționale a României nu este percepută nici pe departe în mod corect.

De aceea, aș vrea să răspund la o serie de întrebări pe subiectul atât de sensibil și atât de mult comentat în ultima perioadă.

Reprezintă Federația Rusă o amenințare pentru România?

În mod categoric da. România se află la numai 200 de kilometri de Federația Rusă și a optat pentru desprinderea de sfera de influență sovietică, respectiv rusă, și integrarea în structurile economice și politico-militare occidentale, devenind membră NATO și UE.

În ultima perioadă, Federația Rusă a integrat Peninsula Crimeea, în opinia sa în urma voinței liber exprimate de populație în cadrul unui referendum, iar în opinia altora anexând prin forță fostul teritoriu ucrainean. A construit podul Crimeea, care leagă peninsula de restul teritoriului rus și a consolidat prezența militară în regiunea Mării Negre. În Peninsulă a fost creată o grupare de trupe, considerată suficientă, care a fost dotată în mod corespunzător. În principal, este vorba despre înzestrarea Flotei ruse din Marea Neagră cu nave de suprafață și submarine noi, purtătoare de armament de precizie, respectiv complexe de rachete de tip Kalibr.

În prezent, Federația Rusă dispune în Regiunea Militară Sud, în special în Crimeea, dar și în alte zone, mergând chiar până în Marea Caspică, de o serie de armamente ofensive, care reprezintă o amenințare directă la adresa României, ca parte a structurilor de securitate euro-atlantice. Acestea pot lovi ținte de pe teritoriul românesc, atât cu focoase convenționale, cât și cu focoase nucleare.

După denunțarea Tratatului INF de către SUA, amenințarea rusă va crește în mod exponențial. La cele două tipuri de amenințare existente deja, venite de pe mare și din aer, se va adăuga o a treia amenințare, cea terestră. Federația Rusă va adapta instalații de lansare terestre pentru întrebuințarea rachetelor de croazieră Kalibr și va dezvolta o nouă rachetă hipersonică, cu bazare terestră, cu rază medie de acțiune.

Este iminent un atac al Federației Ruse asupra României?

În mod categoric nu. Federația Rusă nu vizează în mod direct România ci lansatoarele de rachete americane de la Deveselu, pe care le consideră o amenințare la adresa forțelor sale strategice. Cu toate că partea americană susține că scutul de la Deveselu este pur defensiv și are în vedere apărarea împotriva rachetelor iraniene, partea rusă apreciază că instalațiile de lansare Mk-41 ale rachetelor de interceptare sunt universale și pot să lanseze și armamente ofensive, ca de exemplu rachete de croazieră Tomahawk.

Deocamdată însă este vorba doar despre puncte de vedere diferite, iar un eventual atac al Federației Ruse nu este nici pe departe iminent. Este posibil chiar să nu se ajungă niciodată la acțiuni efective de această natură, în pofida unor declarații mai înfierbântate venite din ambele părți.

Va lovi Federația Rusă obiectivul de la Deveselu?

În mod categoric da. În opinia mea, Federația Rusă nu va ezita să lovească scutul antirachetă din România.

Acest lucru ar putea fi făcut chiar preventiv, în momentul în care autoritățile de la Moscova vor dispune de indicii certe că lansatoarele de la Deveselu urmează să lovească ținte de pe teritoriul rus. Deocamdată, legislația rusă nu include posibilitatea efectuării unor atacuri preventive, dar există discuții avansate și, în scurt timp, este posibil ca acest concept să fie preluat și în Federația Rusă.

În orice caz, în momentul în care prima rachetă de croazieră va fi lansată către Federația Rusă, obiectivul din România va fi distrus. Consumul de forte și mijloace ar fi mult mai redus în cazul în care se va decide lovirea obiectivului, decât în cazul optării pentru distrugerea individuală a fiecărei rachete ieșite din România.

Cu ce va fi lovit scutul antirachetă de la Deveselu?

Există mai multe opțiuni. Prima ar fi reprezentată de rachetele de croazieră 3M14 ale complexelor de rachete Kalibr-NK și Kalibr-PL instalate pe nave de suprafață și submarine. În prezent, Federația Rusă dispune în Marea Neagră de 12 platforme de lansare a acestor rachete, șase submarine și șase nave de suprafață (trei fregate, două nave mici purtătoare de rachete și o navă de ptrulare). Două submarine și o fregată îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană, dar bătaia rachetelor (între 1.500 și 2.600 de kilometri) le permite să lovească România și din această zonă. De asemenea, trebuie adăugate cele patru nave de suprafață ale Flotilei din Marea Caspică și alte trei nave ale Flotei din Marea Baltică. Toate acest mijloace pot contribui la lovirea scutului antirachetă de la Deveselu.

O a doua opțiune ar fi reprezentată de rachetele hipersonice Kinzhal, indiferent pentru ce și pentru cine au fost dezvoltate acestea. Pe aerodromul din Ahtubinsk (Regiunea Astrahan) este dislocată singura escadrilă deținută în prezent de Federația Rusă de avioane de vânătoare MiG-31K, adaptate pentru întrebuințarea rachetelor Kinzhal. Aceasta se află de aproximativ un an în serviciul de luptă experimental în Regiunea Militară Sud.

A treia opțiune ar putea fi reprezentată de complexele de rachete terestre. Deocamdată, complexul operativ-tactic Iskander-M întrebuințează două rachete de croazieră, 9M728 și 9M729 suspectate, mai ales ultima, că au bătaie mai mare de 500 de kilometri, cum susține partea rusă. În orice caz, în termen de câteva luni, complexele Iskander-M vor putea lovi obiectivul de la Deveselu cu racheta 9M729 sau cu versiunea terestră a rachetei Kalibr.

În concluzie, trebuie spus că România ar trebui să se teamă de Federația Rusă, care reprezintă o amenințare pentru toată Regiunea Mării Negre, dar nimeni nu trebuie să intre în panică, pentru că un atac împotriva obiectivelor românești sau americane nu este iminent.

Sursa: analiză remnmilitaryblog.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s