Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a intrat în Marea Mediterană

Din monitorizarea datelor Sistemului internațional AIS privind mișcarea navelor rezultă că, în dimineața zilei de 12.03.2019, detașamentul de nave al Flotei de Nord, condus de noua fregată Amiral Gorshkov, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.

În compunerea detașamentului, pe lângă fregata Amiral Gorshkov, dotată cu rachete Kalibr, se mai află nava de sprijin logistic Elbrus, remorcherul de salvare Nikolai Ciker și petrolierul Kama.

După cum a precizat pentru Interfax Serviciul de presă al Flotei de Nord, pe 09.03.2019, fregata Amiral Gorshkov și navele din compunerea detașamentului au traversat Canalul Mânecii și au intrat în Oceanul Atlantic.

În zona coastelor Marii Britanii, navele rusești au fost escortate de distrugătorul Defender al Forțelor Navale regale, precum și de un avion AWACS de tip E-3A Sentry al NATO.

Pe 11.03.2019, înaintea traversării Strâmtorii Gibraltar, navele rusești au fost survolate de un avion antisubmarin P-8A Poseidon al Forțelor Navale ale SUA, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia. În timpul trecerilor în apropierea navelor rusești, avionul american a coborât până la o altitudine de 160 de metri deasupra nivelului mării.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, în zilele următoare, navele ruse vor efectua o escală în portul spaniol Ceuta pentru refacerea rezervelor de combustibili, apă și alimente. În urma deplasării în estul Mării Mediterane, navele Flotei de Nord vor îndeplini misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Nu este exclus ca detașamentul de nave al Flotei de Nord să fie însoțit și de un submarin. În perioada sovietică, pentru trecerea în secret în Marea Mediterană, era folosită tactica de traversare a Strâmtorii Gibraltar de către submarinele aflate sub navele auxiliare, de regulă un remorcher, pentru atenuarea zgomotelor și reducerea riscului interceptării de către adversar.

În condițiile în care, în prezent, Forțele Armate ale Federației Ruse îmbină tacticile moderne cu cele din perioada sovietică, este posibilă revenirea la unele obiceiuri din perioada fostei URSS.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s