Ucraina acuză Federația Rusă de încălcarea Convenției de la Montreux

Potrivit agenției de presă Ukrinform, reprezentanții Statului  Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei acuză Federația Rusă de încălcarea Convenției de la Montreux. În același timp, militarii ucrianeni remarcă activarea submarinelor rusești în Marea Neagră.

“Sub pretextul deplasării la reparații, submarinele rusești încalcă practic Convenția de la Montreux, care reglementează trecerea prin Strâmtorile de la Marea Neagră și de care răspunde Turcia”, a declarat Leonid Zaliubovsky, reprezentant al Statului  Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta a precizat că Ministerul de Externe al Ucrainei a semnalat Turciei “încălcările” efectuate de către Federația Rusă.

Zaliubovsky a adăugat că, sub pretextul întreținerii tehnice, Federația Rusă își desfășoară submarinele în Marea Mediterană, fapt ce contravine prevederilor Convenției de la Montreux.

Convenția a fost adoptată în anul 1936 și consființește suveranitatea Turciei asupra Strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Potrivit prevederilor acesteia, navele comerciale pot trece liber prin strâmtori atât pe timp de pace, cât și pe timp de război.

În același timp, convenția reglementează regimul strâmtorilor pentru statele riverane Mării Negre și pentru statele neriverane. Astfel, pe timp de pace, statele din bazinul Mării Negre au dreptul să treacă prin strâmtori orice navă militară, cu condiția informării prealabile a Turciei. Pentru statele neriverane, tonajul navelor militare nu poate să depășească 30.000 de tone, iar acestea nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă nu încalcă prevederile Convenției de la Montreux, iar declarațiile în acest sens ale unui reprezentant oficial al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu fac decât să confirme, încă o dată, lipsa de profesionalism a militarilor ucraineni.

În ceea ce privește submarinele statelor riverane Mării Negre, Convenția de la Montreux prevede că acestea nu pot trece prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele decât în momentul aducerii de la Șantierele Navale producătoare. Ieșirea și intrarea ulterioară se poate face numai în vederea deplasării pentru reparații sau întrețineri tehnice la facilitățile în care au fost produse. Trecerea submarinelor prin strâmtori se face numai la suprafața apei, sub escorta Pazei de Coastă a Turciei.

Federația Rusă nu a încălcat niciuna dintre aceste prevederi. Pentru a respecta convenția, din cele șase submarine Proiect 636.3, Federația Rusă a adus în Marea Neagră patru și a păstrat în Marea Mediterană, în portul sirian Tartus, alte două. Timp de aproape doi ani, până la îndeplinirea termenului pentru întreținerea tehnică a acestora niciunul din cele șase submarine nu a trecut prin Strâmtorile Borsfor și Dardanele. Ulterior, cele două submarine din Marea Mediterană, Veliky Novgorod și Kolpino, au fost aduse în Marea Neagră, iar alte două submarine, Krasnodar și Stary Oskol, au fost scoase din Marea Neagră și deplasate la Tartus, în vederea transferului ulterior în Marea Baltică, pentru reparații.

Singurul lucru de care poate fi acuzată Federația Rusă este acela că profită de ambiguitatea Convenției de la Montreux, care nu prevede că submarinele ieșite din Marea Neagră trebuie să se deplaseze imediat sau direct către facilitățile producătoare pentru reparații. Însă, ținând cont de faptul că documentul reglementează în mod strict numai tranzitul prin strâmtori, acest lucru nu este relevant.

Ținând cont de tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina din zona Mării Negre, declarația reprezentantului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei vine chiar împotriva intereselor naționale ale statului ucrainean. Orice submarin rusesc plecat din Marea Neagră ar trebui să reprezinte un avantaj pentru Ucraina.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s