Convorbire telefonică între președinții Federației Ruse și Ucrainei

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a informat că, pe 11.07.2019, președintele Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, cu care a discutat despre situația din Donbas și schimbul de prizonieri.

“Au fost analizate probleme privind reglementarea situației din sud-estul Ucrainei și desfășurarea de acțiuni comune pentru revenirea persoanelor reținute de ambele părți”, a precizat Peskov.

Potrivit declarațiilor sale, “s-a convenit continuarea discuțiilor la nivel de experți”.

“De asemenea, a fost analizată posibilitatea continuării contactelor în format Normandia”, a spus Peskov.

Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa părții ucrainene.

Acesta a fost primul contact între șefii celor două state după alegerea lui Zelensky în funcția de președinte al Ucrainei.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Contactele la nivel înalt între Federația Rusă și Ucraina au fost întrerupte complet în urma incidentului din Strâmtoarea Kerci din 25.11.2018. Deși fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, a încercat în repetate rânduri să vorbească cu Vladimir Putin, acesta din urmă a refuzat dialogul, considerând că omologul său ucrainean nu mai este o persoană credibilă.

În urma alegerii lui Zelensky în funcția de președinte al Ucrainei, Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a relua contactele cu reprezentanții ucraineni, arătând o anumită bunăvoință față de noua conducere de la Kiev. Au urmat însă o serie de declarații și acțiuni controversate ale noului președinte al Ucrainei, care nu a permis reluarea dialogului dintre părți.

Acum, probabil că o contribuție importantă la restabilirea contactelor dintre președinții Federației Ruse și Ucrainei o are partea americană, după ce președintele Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit recent.

În opinia mea, în prezent, între Federația Rusă și Ucraina există trei categorii de probleme: cele imposibile, de genul Peninsulei Crimeea, cele delicate, dar rezolvabile, precum situația din Donbas, și cele ușoare precum schimbul de prizonieri, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina sau ridicarea sancțiunilor economice reciproce și reluarea relațiilor comerciale fără restricții.

Convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelensky nu trebuie privită cu un mare entuziasm. Probabil că relațiile bilaterale vor fi dificile și în continuare, iar lucrurile se vor mișca greu. Însă, este un prim semn că între părți poate avea loc un dialog, care este necesar fie și numai pentru rezolvarea problemelor ușoare.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s