Federația Rusă nu este interesată de exercițiile “flotei de țânțari” a Ucrainei din Marea Neagră

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.09.2019, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea că exercițiile Forțelor Navale ale Ucrainei, care au început pe 24 septembrie, nu prezintă interes operativ pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), din cauza dimensiunii reduse a forțelor participante.

“La exerciții participă vedete mici blindate de artilerie ale Forțelor Navale ale Ucrainei. Acestea se desfășoară în apele teritoriale și nu prezintă interes operativ pentru FRMN”, a precizat sursa.

Potrivit unei informații publicate pe site-ul Ministerului ucrainean al Apărării, “marți, un grup de nave de luptă, vedete și nave auxiliare aparținând Forțelor Navale a părăsit portul Odessa și a ieșit pe mare pentru îndeplinirea de misiuni de luptă”. Echipajele vedetelor mici blindate de artilerie vor executa trageri de luptă asupra unor ținte navale și terestre.

Vedetele blindate de artilerie ale Ucrainei, Proiect 58150, clasa Gyurza, sunt destinate pentru îndeplinirea de misiuni pe râuri. Acestea pot, de asemenea, să acționeze în zona maritimă de litoral. Oficial, în dotarea Forțelor Navale ale Ucrinei se află șase vedete de acest tip, însă, două dintre ele au fost reținute de Federația Rusă în urma incidentului din Strâmtoarea Kerci, din noiembrie 2018.

Denumirea de “flotă de țânțari” a apărut în timpul Primului Război Mondial, când vedete de luptă au acționat în grupuri mari pentru a ataca în mod inopinat navele adversarului, au instalat câmpuri de mine, au efectuat transportul și debarcarea desantului și au executat și alte acțiuni de luptă.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși expresia “flotă de țânțari” ar putea fi considerată peiorativă, iar partea rusă ar putea fi acuzată că desconsideră Forțele Navale ale Ucrainei, aceasta este foarte aproape de realitate. În prezent, aproape că se poate afirma că Forțele Armate ale Ucrainei nu dispun de Forțe Navale.

În primăvara anului 2014, în timpul evenimentelor care au condus la preluarea  Crimeii de către Federația Rusă, aproape întreaga flotă ucraineană, cu excepția fregatei Hatman Sagaidacinii, a fost reținută în peninsulă. O parte dintre nave, inclusiv submarinul Zaporozhie, a rămas în Crimeea și a fost preluată de Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), iar o altă parte a fost transferată Ucrainei.

Navele păstrate de Ucraina sunt învechite și uzate fizic și moral și nu reprezintă nicio amenințare pentru Federația Rusă.

Trebuie precizat faptul că FRMN nu întrebuințează niciuna dintre fostele nave ucrainene, deși au fost preluate în înzestrare. Probabil că acestea, inclusiv submarinul, vor fi dezafectate în anii următori.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s