Două submarine nucleare rusești au efectuat un duel în imersiune, în Marea Barents

Șeful Serviciului de presă al Flotei de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vadim Serga, a anunțat că, pe 07.11.2019, submarinele nucleare Nyzhniy Novgorod și Pskov au executat un duel în imersiune, în timpul unui exercițiu executat în Marea Barents.

“În timpul executării unor activități planificate de pregătire pentru luptă, în cadrul perioadei de instrucție de vară a anului de instrucție 2019, echipajele submarinelor nucleare multirol Nyzhniy Novgorod și Pskov ale Flotei de Nord au îndeplinit misiuni în Marea Barents”, a precizat Serga.

Potrivit declarațiilor sale, timp de câteva zile, echipajele celor două submarine au învățat să caute și să urmărească, în secret, partenerul, care a jucat rolul adversarului convențional, să efectueze elemente de manevră de luptă, cu ieșirea în poziție de atac, și să iasă de sub urmărire prin executarea de bruiaj și crearea de ținte false.

“Ambele echipaje au acționat în imersiune. Din motive de securitate, distanța între coridoarele de adâncime pentru cele două submarine a fost de 50 de metri”, a menționat Vadim Serga.

În timpul exercițiului, echipajele ambelor submarine au executat lansări practice de torpile asupra unor ținte submarine.

“Activitățile echipajelor submarinelor Flotei de Nord au fost desfășurate sub formă de duel. În prima etapă a exercițiului, au fost efectuate lansări electronice de torpile, iar în etapa următoare au fost executate lansări practice de torpile, care nu au fost echipate cu focoase”, a spus Serga.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultima perioadă, submarinele nucleare ale Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, inclusiv cele cu destinație strategică, purtătoare de rachete balistice, întrebuințează ca formă de pregătire metoda duelului. În acest fel, unul dintre submarine joacă rolul adversarului convențional, încercând să iasă de sub urmărirea celuilalt submarin.

Cea mai recentă activitate de acest gen a fost desfășurată, pe 04.10.2019, în apropierea Peninsulei Kamchatka, cu submarinele strategice Aleksandr Nevsky și Vladimir Monomakh ale Flotei din Oceanul Pacific. Anterior, pe 24.09.2019, un exercițiu similar a fost executat cu participarea submarinelor nucleare Omsk și Aleksandr Nevsky.

Trebuie precizat faptul că, la sfârșitul lunii octombrie, submarinele nucleare rusești B-534 Nyzhniy Novgorod și B-336 Pskov (Proiect 945A, clasa Kondor) ale Flotei de Nord au desfășurat activități de pregătire pentru luptă la mare adâncime, în Marea Norvegiei. Potrivit reprezentanților ruși acestea au inclus și testarea unor armamente noi. Ambele submarine sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Pe 29.10.2019, presa norvegiană a informat că Forțele Navale ale Federației Ruse au trimis aproximativ 10 submarine (din care opt nucleare) în Atlanticul de Nord, în cadrul celei mai ample operațiuni de la sfârșitul Războiului Rece.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s