Federația Rusă a început instalarea primelor rachete balistice cu blocuri de luptă hipersonice Avangard

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.11.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că primele două rachete balistice intercontinentale UR-100N UTTH, dotate cu blocuri nucleare hipersonice Avangard, vor intra în serviciul de luptă experimental, în cursul săptămânii viitoare. În prezent, au loc lucrări de pregătire și de amplasare a rachetelor în puțuri.

“La sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în cadrul diviziei de rachete Dombarovsky a Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse, vor intra în serviciul de luptă experimental două rachete UR-100N UTTH din compunerea primului regiment de complexe Avangard”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, în prezent, în raionul de poziție, au loc lucrări de pregătire a rachetelor și de încărcare a acestora în puțuri. De asemenea, este verificată funcționarea punctului de comandă securizat al regimentului.

După cum a precizat pentru agenția Tass o sursă din domeniul apărării, în luna octombrie a anului trecut, este planificat ca în serviciul de luptă să intre două regimente cu câte șase rachete Avangard, cu bazare staționară (în puțuri).

Despre semnarea unui contract pentru producerea în serie a complexelor Avangard a informat, în luna martie 2018, Iuri Borisov, care la acea vreme era adjunct al ministrului apărării. În luna decembrie 2018, comandantul RVSN, Serghei Karakaev, a declarat că primele complexe Avangard vor intra în serviciul de luptă în anul 2019 la marea unitate de rachete din Dombarovsky, din Regiunea Orenburg.

Avangard este un complex cu destinație strategică, format dintr-o rachetă balistică intercontinentală dotată cu un bloc de luptă hipersonic. Potrivit datelor provenite din surse deschise, blocul de luptă a fost deavoltat de NPO Mashinostroyenia (Reutov, Regiunea Moscova) și testat începând din anul 2004. Acesta este capabil să zboare în straturile dense ale atmosferei cu o viteză de peste 20 de ori mai mare decât viteza sunetului, să manevreze de-a lungul cursului și altitudinii și să depășească apărarea antirachetă.

Președintele rus, Vladimir Putin, a informat pentru prima dată despre acest armament, pe 01 martie 2018, în timpul unui discurs în fața Adunării Federale. La o ședință a Colegiului Ministerului Apărării de la sfârșitul anului 2018, președintele a precizat că a început producerea în serie a complexului de rachete Avangard. Vladimir Putin a precizat atunci că Avangard, împreună cu rachetele grele Sarmat, complexele de aviație Kinzhal și laserul de luptă Peresvet, va întări, în scurt timp, potențialul de luptă al armatei și flotei, „asigurând astfel, în mod fiabil și necondiționat, securitatea Federației Ruse pentru următoarele decenii”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În raionul localității Yasny, Dombarovsky din Regiunea Orenburg este dislocată Divizia 13 Rachete din cadrul Armatei 31 Rachete – Rostoshi, Orenburg.

În prezent, în structura diviziei se află cinci regimente de rachete (175, 206, 368, 494 și 767), dotate fiecare cu câte șase rachete balistice intercontinentale staționare de tip R-36M2 Voevoda.

Ministerul rus al Apărării a efectuat, pe 26.12.2018, o lansare-test a rachetei balistice intercontinentale UR-100N UTTH cu blocuri de luptă hipersonice de croazieră Avangard. Lansarea a avut loc din raionul de poziție Dombarovsky către poligonul Kura din peninsula Kamceatka. A fost vorba despre cea de-a treia lansare-test a rachetei Avangard, la care blocul de luptă hipersonic a atins viteza de 27 de Mach.

O comisie de stat a evaluat rezultatele lansării-test finale a complexului de rachete Avangard, în timpul căreia au fost confirmate toate caracteristicile tactice și tehnice. Astfel, complexul a fost recomandat pentru primirea în înzestrarea RVSN.

Inițial, blocurile de luptă hipersonice ale complexului de rachete Avangard vor fi dispuse pe rachetele UR-100N UTTH, urmând ca, în perspectivă, propulsia acestora să fie asigurată de noile rachete grele Sarmat.

Prin operaționalizarea noilor complexe de rachete Avangard și Sarmat, Federația Rusă își va asigura o superioritate în ceea ce privește armele nucleare, ce va fi greu de atins de către alte state în anii următori.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s