Presa germană a explicat importanța unei eventuale aderări a Federației Ruse la NATO

Aderarea Federației Ruse la NATO ar putea transforma alianța într-o organizație transatlantică de securitate de la Vladivostok la Lisabona și ar crea perspectiva unor noi discuții privind dezarmarea nucleară și stabilirea unui dialog trilateral între Washington, Moscova și Beijing. Această opinie a fost exprimată în publicația germană Handelsblatt.

Potrivit autorilor articolului, președintele american Donald Trump ar trebui să invite Federația Rusă la Alianța Nord-Atlantică. Președintele american ar avea șansa de a dezvolta o nouă „politică estică”, ce ar putea deschide un nou capitol în relațiile ruso-americane și ar putea crea o nouă „alianță de pace”, cu participarea Federației Ruse.

Acest fapt ar permite Washingtonului și Moscovei să își asume în comun responsabilitatea pentru securitatea europeană și să înceapă un proces de redistribuire a echilibrului în sistemul de securitate global.

Crearea unei noi „alianțe de securitate” ar consolida NATO, din moment ce Moscova va înceta să fie percepută drept un „adversar” și ar deveni garantul securității europene.

Publicația consideră că pentru eficiența unei astfel de politici, președintele american, Donald Trump, ar avea nevoie de o diplomație îndrăzneață cu așa-numitul „format Normandia”. În acest caz, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk trebuie să fie obligatorie.

Autorii articolului consideră că „noul tratat NATO” ar trebui să includă o clauză care să permită Statelor Unite, Federației Ruse și țărilor europene să aibă opinii diferite cu privire la problemele de securitate din afara Europei. Ei recunosc că Bruxelles-ul ar trebui să rămână capitala noii „alianțe de securitate”, dar un al doilea sediu ar putea fi organizat în Federația Rusă.

Comentariu remnmilitaryblog.com: La o primă vedere, aderarea Federației Ruse la NATO ar putea fi considerată drept un scenariu fantezist. Probabil că, în opiniile unora, într-o astfel de situație, Alianța Nord-Atlantică și-ar pierde menirea și nu ar mai avea cui să se opună.

Poate, cu ceva timp în urmă, acest lucru ar fi fost adevărat. Acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat și au apărut o serie de amenințări comune, care ar justifica nevoia de unificare a evorturilor celor două părți. Acestea ar putea fi terorismul internațional, pirateria martitimă sau chiar China.

Un general turc spunea recent că într-un conflict al viitorului SUA și Federația Rusă de vor alia pentru a învinge China.

În același timp, războaie de genul celui din Siria și chiar din Afganistan ar fi putut fi abordate altfel în cazul unei înțelegeri ruso-americane.

Pe de altă parte, intrarea în acest moment a Federației Ruse în NATO ar readuce în alianță un echilibru care este pe cale să se frângă. Pe lângă Turcia, și alte state importante din cadrul NATO încep să aibă frământări legate de viabilitatea și viitorul aliuanței. Poate că prezența Federației Ruse în interiorul NATO ar putea schimba această situație.

Și nu în ultimul rând, ar trebui spus că SUA și fosta URSS și-au mai împărțit lumea, iar acest lucru ar putea redeveni posibil și în prezent.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s