Fostul ministru de externe ucrainean a prezis trecerea unei părți a Ucrainei sub controlul Federației Ruse

Fostul ministru de externe ucrainean, Pavel Klimkin, a declarat că Federația Rusă nu a abandonat planurile de divizare a Ucrainei și de creare a Noii Rusii, ceea ce ar presupune trecerea unei părți din teritoriul țării sub control rusesc.

Într-un articol scris pentru publicația Adevărul european, diplomatul a dat asigurări că Moscova va încerca să realizeze fragmentarea Ucrainei, în primul rând prin mijloace hibride, însă nu se va da înapoi de la nimic pentru a atinge acest obiectiv.

Klimkin consideră că principalul pericol vine de la nevoia unui compromis privind Donbasul.

După cum scrie RIA Novosti, fostul ministru vede trei variante de evoluție a situației din regiune. Acestea constau în încetarea focului și înghețarea conflictului, ceea ce va închide pentru Kiev calea spre NATO și UE, ajungerea la un consens cu Federația Rusă, adică trecerea unor teritorii sub controlul Moscovei, și lupta până la victoria finală. În opinia sa, ultima variantă nu se va bucura de sprijinul majorității cetățenilor, care s-a săturat de acțiunile militare.

Comentând rezultatele summitului de la Paris în format Normandia, Klimkin a spus că întâlnirea s-a încheiat cu o remiză. Potrivit declarațiilor sale, decizia privind schimbul de personae reținute reprezintă o evoluție pozitivă.

În același timp, Klimkin a atras atenția asupra pericolului care rezultă din acordurile încheiate. Acesta a subliniat faptul că în comunicatul final nu există cuvântul „lege” cu privire la statutul special al Donbasului. Astfel, Kievul va fi obligat să rezolve nu numai legea, ci și alte acte juridice legate de statutul regiunii.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În opinia mea, dintre cele trei scenarii prezentate de fostul șef al diplomației ucrainene ca fiind posibile pentru evoluția situației din estul Ucrainei numai primele două sunt viabile.

Cel de-al treilea, adică lupta până la victoria finală, este exclus nu numai pentru că nu se bucură de sprijinul populației ucrainene, ci și din cauză că victoria nu poate fi obținută. Federația Rusă a demonstrat în timp că este dispusă să acorde orice fel de sprijin, inclusiv de natură militară, pentru republicile separatiste Donețk și Lugansk. Această decizie este motivată de prezența în cele două regiuni a populației majoritare de etnie rusă.

În această situație, mai rămân în discuție variantele conflictului înghețat și a compromisului.

Fostul șef al diplomației ucrainene consideră mai probabilă varianta compromisului și cedarea către Federația Rusă a controlului asupra Donbasului și integrarea europeană și euroatlantică a restului Ucrainei. În mod paradoxal, deși implică pierderea unor teritorii, se pare că această variantă este susținută de liderii Ucrainei. Evident că aceste lucruri nu sunt spuse în mod explicit de politicieni, care ar pierde în acest fel sprijinul populației.

Însă, din nou în mod paradoxal, această variantă nu este sprijinită de Federația Rusă. Liderii de la Moscova preferă varianta conflictului înghețat, care ar menține Ucraina pe termen nelimitat într-o zonă gri și într-o antecameră a integrării europene și euroatlantice. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat în mod explicit că Federația Rusă nu va recunoaște Noua Rusie, pentru că acest lucru ar însemna pierderea restului Ucrainei.

Federația Rusă a acceptat până la urmă extinderea NATO spre Est și primirea în alianță a unor state aflate anterior în sfera sa de influență. Însă, Ucraina și Georgia reprezintă linia roșie, peste care autoritățile de la Moscova nu vor accepta să se treacă. Federația Rusă va face totul pentru a împiedica aderarea la alianță a celor două țări. Se pare că acest lucru a fost înțeles și în tabăra cealaltă. Deși NATO cooperează intens cu cel două state din zona Mării Negre, deocamdată, nu le-a dat prea mari speranțe pentru o aderare într-un orizont de timp previzibil.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s