Federația Rusă a livrat Armeniei patru avioane de vânătoare multirol Su-30SM

Pe 27 decembrie 2019, patru avioane de vânătoare multirol de tip Su-30SM, construite pentru Forțele Aeriene ale Armeniei la Întreprinderea de aviație din Irkutsk a Corporației Irkut, au ajuns în Armenia, pe aeroportul Shirak din Gyumri.

În timpul transferului, aeronavele au fost pilotate de echipaje rusești. Avioanele, cu numerele de bord 30, 31, 32 și 33 roșii, au fost produse în cadrul unui contract încheiat în luna ianuarie 2019 de Ministerul armean al Apărării și partea rusă pentru achiziționarea a patru avioane de vânătoare Su-30SM. Livrarea avioanelor s-a făcut pe linia OTSC, la prețuri interne.

În aceeași zi, pe 27 decembrie, avioanele de vânătoare multirol Su-30SM, care au completat Forțele Aeriene ale Armeniei, au fost prezentate premierului Armeniei, Nikol Pashinyan, care, împreună cu ministrul apărării, David Tonoyan, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Armeniei, Artak Davtyan, a urmărit zborurile demonstrative ale acestora.

“Astăzi este o zi foarte importantă pentru noi, când a fost livrată principala noastră achiziție din acest an, aeronava ultra-modernă multifuncțională Su-30SM. Adică, primul lot de aeronave a fost livrat, iar această achiziție are o importanță esențială pentru securitatea Republicii Armenia și a poporului nostru”, a declarat premierul armean Pashinyan.

Conform unei înțelegeri încheiate cu Ministerul Apărării din Armenia încă din anul 2012, în total, partea armeană va achiziționa 12 avioane de vânătoare Su-30SM. Până în prezent, Forțele Aeriene ale Armeniei nu au avut avioane de vânătoare, singurele avioane de luptă ale acestora fiind de tip Su-25.

Cele patru avioane de vânătoare Su-30SM, cu numerele de bord 30, 31, 32 și 33 roșii, sunt avioanele cu numerele de serie de la 10MK5 1611 la 10MK5 1614, care au fost ridicate în aer la Întreprinderea de aviație din Irkutsk în perioada septembrie-octombrie 2019. Primele două dintre acestea au început transferul de la Irkutsk în Armenia pe 19 decembrie, iar următoarele două pe 24 decembrie.

Armenia a devenit al treilea stat din fosta URSS care achiziționează avioane de vânătoare de tip Su-30SM după Kazahstan, care, în perioada 2015-2018, a primit 12 din cele 24 de avioane comandate și Republica Belarus, care a primit, în noiembrie 2019, primele patru avioane din cele 12 comandate.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Pe 19.12.2019, pe aerodromul din Tolmachevo (Novosibirsk) au fost semnalate două avioane de vânătoare multirol de tip Su-30SM, cu numerele de bord 30 și 31 roșii, cu însemnele Forțelor Aeriene ale Armeniei. Acestea se deplasau de la Întreprinderea de aviație din Irkutsk către locul de dislocare permanentă.

În Federația Rusă, avioanele de vânătoare multirol de tip Su-30SM sunt întrebuințate atât de Forțele Aerocosmice cât și de Aviația navală.

Începând din anul 2012, Ministerul rus al Apărării a contractat 116 avioane de vânătoare de tip Su-30SM, din care au fost livrate deja 114 avioane (92 pentru Forțele Aerocosmice și 22 pentru Aviația navală).

Sursa: bmpd.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s