Bulgaria a început să primească gaze naturale prin noul gazoduct Turkish Stream

Compania Bulgargaz a anunțat, pe 01.01.2020, că Bulgaria a obținut acces la gazele naturale rusești din gazoductul Turkish Stream. Reprezentanții companiei au precizat că, în baza unui acord suplimentar încheiat cu Gazprom Export, pe 30 decembrie, a fost schimbat punctul de livrare a gazelor naturale în Bulgaria. Acestea nu vor mai intra prin Negru Vodă din România, ci prin Strandja din Turcia.

Potrivit datelor furnizate de Bulgargaz, Turkish Stream va ajuta Bulgaria să facă economii de aproximativ 81 de milioane de leva pe an, adică aproximativ 41 de milioane de euro.

“Aceste economii se datorează eliminării costurilor pentru acces și tranzit pe teritoriul României, în sumă de aproximativ 76 de milioane de leva, care nu vor mai fi plătite de compania Bulgargaz și consumatorii bulgari de gaze naturale”, au spus reprezentanții companei.

În plus, 4,6 milioane leva vor fi economisite datorită tarifelor mai mici stabilite de operatorul Bulgartransgaz la intrarea Strandja.

Bulgargaz a promis că va reduce prețurile gazelor naturale pentru consumatori în primul trimestru al anului 2020. În plus, compania intenționează să transporte gaze în Grecia și Macedonia de Nord.

Proiectul Turkish Stream prevede construcția a două gazoducte, a căror capacitate va fi de 15,75 miliarde de metri cubi pe an fiecare. Primul gazoduct va furniza gaze naturale pentru consumatorii turci, iar cel de-al doilea pentru cei din sudul și sud-estul Europei.

Inaugurarea oficială a Turkish Stream va avea loc pe 08 ianuarie. La sfârșitul lunii noiembrie, Gazprom a umplut ambele gazoducte cu gaze naturale. Pe teritoriul Bulgariei, se află un segment de 11 kilometri al celui de-al doilea gazoduct.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s