Jurnalul american Foreign Affairs: Majoritatea locuitorilor Crimeii se bucură să trăiască în Rusia lui Putin

În jurnalul american dedicat relațiilor internaționale, Foreign Affairs, a fost publicat un material, care a reușit să provoace iritare în cercurile naționaliste din Ucraina. Într-un articol semnat de John O´Laughlin, Gerard Toule și Christine Bakke sunt citate date din sondajele de opinie cu privire la atitudinea locuitorilor Crimeii privind viața în cadrul Federației Ruse.

Autorii articolului scriu că “din punct de vedere al dreptului internațional, Peninsula Crimeea a fost anexată”. Cu toate acestea, jurnaliștii americani citează statistici potrivit cărora, chiar și la șase ani de la celebrele evenimente din martie 2014, majoritatea locuitorilor Crimeii își exprimă susținerea pentru decizia de a se reuni cu Federația Rusă.

“Potrivit unor date din decembrie 2019, rezultatele referendumului din Crimeea sunt susținute de 77% dintre populația de naționalitate ucraineană și 84% din cea rusă. După cum se poate observa, nivelul de sprijinire a deciziei de aderare la Federația Rusă se află la un nivel foarte rdicat și nu s-a schimbat prea mult față de anul 2014. În mod surprinzător, sprijinul pentru acest demers în rândul populației de naționalitate tătară a crescut de la 21% în anul 2014 la 52% în anul 2019”, se arată în articol.

Urmând logica occidentală, jurnaliștii publicației Foreign Affairs notează că, “în Crimeea, există multe probleme, care sunt legate de încălcarea drepturilor omului și de corupție”. Cu toate acestea, ei scriu că majoritatea locuitorilor Peninsulei Crimeea nu a considerat și nu consideră că ce s-a întâmplat în 2014 a fost anexare, iar viața actuală în cadrul Federației Ruse ca “o viață sub ocupație”.

“Majoritatea locuitorilor Crimeii nu îi consideră pe reprezentanții ruși despoți sau străini. Dimpotrivă, aceștia sunt fericiți să trăiască în Rusia lui Putin”, sriu jurnaliștii americani.

Este menționat faptul că sondajele au fost efectuate de reprezentanții publicației Foreign Affairs.

Apariția unor astfel de informații a provocat o creștere a emoțiilor negative în rândul naționaliștilor ucraineni, care continuă să îndemne Kievul “să readucă Peninsula Crimeea în Ucraina”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Subiectul Peninsulei Crimeea este unul foarte amplu și ar necesita o analiză și o dezbatere amănunțită.

Însă, în câteva rânduri trebuie spus că, după anul 2014, Federația Rusă a transformat Crimeea într-o zonă foarte dinamică, schimbând în mod semnificativ situația socială, economică și militară din peninsulă.

Începând din anul 2015, este implementat Programul federal “Dezvoltarea socială și economică a Republicii Crimeea și a orașului federal Sevastopol”, care vizează perioada până în 2022, cu un volum de investiții de aproximativ un trilion de ruble (15,5 miliarde de dolari). Pe teritoriul peninsulei există o Zonă economică liberă, în cadrul căreia se implementează 183 de proiecte, cu o investiție totală de peste 156 de miliarde de ruble (aproximativ două miliarde de dolari), ce prevede crearea a 14.000 de locuri de muncă.

După ce Crimeea a aderat la Federația Rusă, transporturile între peninsulă și celelalte regiuni ale țării s-au dezvoltat în mod considerabil. A fost construit Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, cu căi de comunicație rutieră și de cale ferată, precum și un aeroport internațional în orașul Simferopol.

De asemenea, în republică au fost puse în funcțiune două noi CET-uri de mare capacitate, ceea ce a permis anularea dependenței energetice a regiunii de Ucraina.

Potrivit unor analiști economici, în total, în perioada 2014-2019, Federația Rusă a investit 23 de miliarde de dolari pentru dezvoltare în Crimeea, ceea ce reprezintă echivalentul cheltuielilor guvernamentale cu sănătatea în întreaga Federație Rusă timp de trei ani. Acest lucru a făcut ca, de exemplu, salariile locuitorilor din Crimeea să crească cu 2 – 2,5% față de anul 2014.

Ca urmare, la alegerile prezidențiale din anul 2018, aproximativ 92% dintre locuitorii Peninsulei Crimeea au votat pentru președintele Vladimir Putin.

În concluzie, se poate aprecia că sprijinul ridicat acordat de către populația peninsulei pentru decizia de aderare la Federația Rusă nu reprezintă nimic surprinzător.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s