Președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat principiile politicii de stat în domeniul descurajării nucleare

Pe 02.06.2020, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a aprobat Principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare. Documentul înlocuiește astfel o strategie adoptată în urmă cu zece ani și care a fost valabilă până în 2020.

“Politica de stat în domeniul descurajării nucleare este de natură defensivă, vizând menținerea potențialului Forțelor Nucleare la un nivel suficient pentru asigurarea descurajării nucleare și garantarea apărării suveranității și integrității teritoriale a statului, descurajarea unui potențial adversar de la săvârșirea unei agresiuni împotriva Federației Ruse și (sau) aliaților săi, iar în cazul apariției unui conflict militar – prevenirea escaladării ostilităților și încetarea acestora în condiții favorabile pentru Federația Rusă și (sau) aliații săi”, se arată în document.

Descurajarea unei agresiuni presupune folosirea întregii puteri militare a Federației Ruse, inclusiv a armamentelor nucleare.

În același timp, “Moscova consideră armele nucleare exclusiv ca un mijloc de descurajare, a căror utilizare reprezintă o măsură extremă și forțată, și se obligă să depună toate eforturile necesare pentru reducerea amenințării nucleare și pentru prevenirea agravării relațiilor dintre state, care ar putea genera conflicte militare, inclusiv nucleare”.

Decizia de întrebuințare a armelor nucleare este luată de președintele Federației Ruse. Șeful statului poate, dacă este necesar, să informeze conducerile politico-militare ale altor state sau organizațiile internaționale despre disponibilitatea Federației Ruse de a folosi armele nucleare sau adoptarea unei decizii privind întrebuințarea acestora.

Ministerului rus al Apărării i se încredințează planificarea directă și implementarea măsurilor organizatorice și militare în domeniul descurajării nucleare. Forțele de descurajare nucleară includ forțe nucleare cu bazare terestră, navală și aeriană.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s