Noul submarin strategic Prințul Vladimir a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 12.06.2020, submarinul purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Vladimir, Proiect 955A, clasa Borey-A, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.

“De ziua Rusiei, pe 12 iulie, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, s-a desfășurat ceremonia de primire în compunerea Forțelor Navale a submarinului purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Vladimir, Proiect 955A, clasa Borey-A, la bordul acestuia fiind arborat drapelul Sfântului Andrei”, se arată în comunicatul de presă.

După cum au anunțat reprezentanții ministerului, la ceremonie au participat comandantul-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov, comandantul Flotei de Nord, Aleksei Moiseev, adjunctul ministrului industriei și comerțului, Oleg Riazantsev, guvernatorul interimar al Regiunii Arkhanghelsk, Aleksei Tsybulsky, primarul localității Severodvinsk, Igor Skubenko, șeful Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK), Aleksei Rakhmanov, precum și directorul general al Sevmash, Mikhail Budnichenko.

Pe 08 iunie, o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial a declarat pentru agenția de presă Tass că, pe 12 iunie, primul submarin modernizat Proiect 955A, Prințul Vladimir, va fi introdus în compunerea Diviziei 31 Submarine a Flotei de Nord.

Testele de stat ale submarinului Prințul Vladimir au fost încheiate la sfârșitul anului 2019, dar introducerea în dotare a acestuia a fost amânată, din cauza unor deficiențe constatate. După eliminarea acestora, submarinul a efectuat, în perioada 12-21 mai, teste de control în Marea Albă, după care a revenit la Severodvinsk. Actul de predare-primire a submarinului a fost semnat pe 28 mai.

Construcția submarinului Prințul Vladimir a început la Sevmash pe 30 iulie 2012. Submarinele Proiect 955 și 955A au fost dezvoltate de Biroul de Construcții și Proiectare pentru tehnică navală Rubin (parte a OSK). Fiecare dintre acestea poartă câte 16 rachete balistice intercontinentale Bulava. Potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Apărării, submarinele proiectului modernizat sunt mai puțin zgomotoase, dispun de sisteme mai bune de manevrare și de menținere la adâncime, precum și de sisteme performante de conducere a armamentelor.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În compunerea Diviziei 31 Submarine – Gadzhievo (Regiunea Murmansk) a Flotei de Nord se află șase submarine purtătoare de rachete balistice Proiect 667BDRM (K-18 Karelia, K-51 Verkhoturie, K-84 Ekaterinburg, K-114 Tula, K-117 Bryansk și K-407 Novomoskovsk), precum și submarinul K-535 Iuri Dolgoruki, Proiect 955.

În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de trei submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) Proiect 955, clasa Borey. Două dintre acestea se află în compunerea Flotei din Oceanul Pacific și unul în cea a Flotei de Nord.

Pe lângă primul submarin Proiect 955A, clasa Borey-APrințul Vladimir, care este destinat Flotei de Nord, la Sevmash se mai află în diverse stadii de construcție alte  patru submarine de acest tip (Prințul OlegGeneralissimus SuvorovÎmpăratul Alexandru al III-lea și Prințul Pozharsky).

În același timp, Ministerul rus al Apărării a adoptat decizia ca, în luna august, la forumul Armata-2020, să fie încheiat un contract pentru construirea pentru Forțele Navale a încă două submarine Borei-A. Potrivit termenilor contractului, construirea ambelor submarine va începe la Sevmash, parte a OSK, în anul 2021. Acestea vor fi construite în cadrul Programului de stat pentru înzestrare până în 2027.

Submarinele nucleare strategice purtătoare de rachete balistice intercontinentale din clasele Borei și Borei-A vor fi împărțite între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. La finalul construirii celor zece submarine, fiecare flotă va avea câte cinci submarine Borei și Borei-A.

Recent, presa americană a apreciat potențialul submarinelor rusești Borey și Borey-A. Potrivit publicației The National Interest, submarinele de acest tip pot să distrugă țări întregi în câteva minute.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s