În Federația Rusă, va începe construirea altor două fregate Proiect 22350

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 12.06.2020, citând o declarație a directorului general al Șantierului Naval Nordic, Igor Ponomarev, că, la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, va începe construirea altor două fregate Proiect 22350.

Noile nave vor fi deja îmbunătățite, potrivit solicitărilor Ministerului Apărării. Din punct de vedere tehnic, aceste solictări pot fi rezolvate. Începerea construirii celor două fregate va avea loc la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, a spus Ponomarev.

Potrivit declarațiilor sale, Șantierul Naval Nordic va preda Forțelor Navale prima fregată Proiect 22350 din producția de serie, Amiral Kasatonov, la începutul lunii iulie. De asemenea, continuă procesul de construire a celei de-a doua nave din serie, Amiral Golovko, lansată la apă în luna mai. Seria fregatelor va continua cu navele Amiral Amelko și Amiral Chichagov. Acestea vor fi lansate la apă peste doi ani.

Pe 06 iunie, s-a anunțat că fregata Amiral Kasatonov a finalizat partea navală a testelor de stat și a revenit la Șantierul Naval Nordic.

Navele Proiect 22350 au fost proiectate de Biroul Nordic de Construcții și Proiectare. Deplasamentul acestora este de 5.000 de tone. Lungimea navelor este de 135 de metri, iar lățimea de 16 metri. Autonomia fregatelor este de 30 de zile.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Se pare că planurile Forțelor Navale ale Federației Ruse privind destinațiile fregatelor Proiect 22350 au fost modificate din nou, după ce, anterior au mai suferit o modificare.

Potrivit intențiilor inițiale, primele nave de acest tip erau destinate Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care ar fi trebuit să primească o serie de șase fregate Proiect 22350. Însă, din cauza întârzierilor înregistrate cu producerea și testarea primei nave, Amiral Gorshkov, și ca urmare a tensionării situației din Regiunea Mării Negre pe fondul instabilităților din Ucraina, conducerea Ministerului Apărării a decis ca FRMN să primească șase fregate Proiect 11356 în locul fregatelor Proiect 22350.

Numai că, din cele șase fregate Proiect 11356, s-a reușit construirea a numai trei nave, deoarece acestea erau dotate cu sisteme de propulsie produse în Ucraina, care a refuzat să le mai livreze.

În aceste condiții, la care se adaugă noile tensiuni din Regiunea Mării Negre, s-a luat hotărârea ca FRMN să fie dotată din nou, cu una, două sau chiar mai multe fregate Proiect 22350. Planurile actualizate ale Forțelor Navale prevedeau ca primele patru fregate Proiect 22350 (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov) să fie livrate Flotei de Nord, iar următoarele patru (Amiral Amelko, Amiral Chichagov și cele două nave a căror construcție va începe acum) să fie introduse în dotarea Flotei din Oceanul Pacific. Planurile modificate acum arată astfel: primele trei fregate (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov și Amiral Golovko) la Flota de Nord, cea de-a patra (Amiral Isakov) la FRMN, cea de-a cincea (Amiral Amelko) la Flota din Oceanul Pacific, iar ultimele trei (Amiral Chichagov și cele două noi construite) la Flota din Oceanul Pacific sau FRMN.

Pe lângă fregata Amiral Gorshkov, aflată deja în serviciul de luptă la Flota de Nord, termenele de livrare pentru celelalte nave sunt următoarele: Amiral Kasatonov – 2020, Amiral Golovko – 2022, Amiral Isakov – 2023, Amiral Amelko – 2024, Amiral Chichagov – 2025, a șaptea navă – 2026 și a opta navă – 2027.

Trebuie precizat faptul că primele patru fregate Proiect 22350 dispun de două instalații universale de lansare (3S-14) ale complexului de rachete Kalibr-NK, cu câte opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că pot purta 16 rachete de croazieră Kalibr sau Oniks, ori rachete hipersonice Zircon în perspectivă. Următoarele patru nave de acest tip, vor dispune de trei instalații de lansare, adică de 24 de rachete.

De asemenea, trebuie menționat că, în paralel cu construirea fregatelor Proiect 22350, în Federația Rusă se dezvoltă proiectul modernizat 22350M. Astfel, la sfârșitul anului 2019, Biroul Nordic de Construcții și Proiectare a finalizat proiectul tehnic pentru noile nave.

Ministerului rus al Apărării intenționează să comande 12 sau chiar 15 fregate Proiect 22350M. Se estimează că prima navă va fi predată flotei în anul 2027.

Fregatele Proiect 22350M vor avea în dotare șase instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că vor dispune de 48 de rachete de croazieră (KalibrOnyks sau Zircon). De asemenea, acestea vor fi dotate cu complexul de rachete antiaeriene Poliment-Redut, probabil cu 72 de rachete antiaeriene.

Surse: ria.ru, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s