Vladimir Putin: Forțele Navale ale Federației Ruse se vor baza pe armamente care nu au analogii în lume

Prezent la Parada Navală Principală desfășurată la Sankt Petersburg, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 26.07.2020, că Forțele Navale ale Federației Ruse vor primi armamente hipersonice, care nu au analogii în lume.

“Avantajele unice și creșterea capacităților de luptă ale flotei vor fi obținute prin introducerea la scară largă a tehnologiilor digitale avansate, a sistemelor de atac hipersonice, care nu au analogii în lume, și a vehiculelor subacvatice fără pilot”, a spus Putin.

Cu aceeași ocazie, Ministerul rus al Apărării a informat despre testarea, cu succes, a aparatului subacvatic cu propulsie nucleară Poseidon și a rachetei hipersonice Zircon.

“În prezent, se încheie, cu succes, lucrul la constituirea unor sisteme moderne pentru înzestrarea Forțelor Navale: complexul subacavtic dotat cu aparate fără pilot Poseidon și racheta hipersonică a complexului Zircon”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Militarii ruși au informat astfel că se încheie lucrările de dezvoltare a sistemelor oceanice cu aparate subacvatice autonome cu propulsie nucleară de tip Poseidon.

“Forțele Navale ale Federației Ruse, în comun cu întreprinderi ale Complexului Militar Industrial, continuă testarea primului submarin nuclear purtător de aparate subacvatice Poseidon, care a fost lansat la apă în luna martie 2019”, se arată în comunicatul de presă primit de la Ministerul Apărării și citat de agenția de presă Interfax.

“Echipajul submarinului continuă folosirea practică a armelor noi, de pe plaftforma standard. Testele se desfășoară conform planificării”, au spus reprezentanții ministerului.

Aceștia au menționat că și noua rachetă hipersonică Zircon finalizează cu succes testele, lansările fiind efectuate de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

“De asemenea, se încheie, cu succes, testarea rachetei hipersonice Zircon. Efectuate de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, lansările-test au confirmat caracteristicile tehnico-tactice unice ale rachetei, în ceea ce privește distanța și precizia tragerii, precum și a vitezei hipersonice a acesteia”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Până în prezent, se știa despre o singură lansare-test a rachetei hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, care a fost efectuată la începutul lunii ianuarie 2020.

De asemenea, reprezentanții ruși au anunțat că, pe 27.06.2020, fregata Amiral Gorshkov a ieșit pe mare din Baza Navală Belomorsk pentru efectuarea unei noi lansări a rachetei Zircon.

Deși până în prezent nu a fost anunțată efectuarea propriu-zisă a celei de-a doua lansări, reprezentanții Ministerului Apărării vorbesc deja despre mai multe lansări de la bordul fregatei. În acest condiții nu este exclus ca cea de-a doua lansare să fi fost efectuată deja, fără să fie prezentate date publice despre aceasta.

Introducerea în dotare a rachetei hipersonice Zircon este planificată pentru anul 2022. Până atunci, în perioada 2020-2021, sunt programate aproximativ 10 lansări ale rachetei de acest tip. Șapte sau opt lansări vor fi efectuate asupra unor ținte terestre de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, iar alte două sau trei de la bordul submarinului Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen), din care cel puțin una din imersiune.

Primele platforme purtătoare ale rachetelor hipersonice Zircon vor fi chiar cele două tipuri de nave și submarine implicate în testarea acestora, respectiv fregatele Proiect 22350 și submarinele Proiect 885(M).

În ceea ce privește aparatele subacvatice fără pilot cu propulsie nucleară de tip Poseidon trebuie spus faptul că prima platformă purtătoare a acestora va fi submarinul Belgorod, Proiect 09852, aflat în teste pe mare și planificat să fie livrat flotei în 2020. La bordul acestuia vor putea fi amplasate șase aparate Poseidon.

A doua platformă purtătoare va deveni submarinul Habarovsk, Proiect 09851. Acesta urmează să fie lansat la apă în toamna anului 2020 și să se alăture flotei în anul 2022.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s