Aspecte privind dotarea Flotei ruse din Marea Neagră cu corvete Proiect 20380

Analiză remnmilitaryblog.com

În perioada 2021-2022, în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi introduse două corvete Proiect 20380: Retivy și Strogiy. Armamentul principal al celor două nave este reprezentat de complexul de rachete antinavă Uran, cu opt rachete antinavă H-35. La bordul acestora poate fi ambarcat un elicopter Ka-27.

La Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg se află în construcție două corvete Proiect 20380 destinate FRMN. Este vorba despre corvetele Retivy și Strogiy. Construcția acestora a fost începută simultan, pe 20.02.2015.

Prima dintre cele două nave, corveta Retivy, a fost lansată deja la apă pe 12 martie 2020. În luna aprilie 2020, a fost format echipajul corvetei, care, la începutul lunii mai a sosit la Sankt Petersburg pentru pregătire. Până la sfârșitul anului 2020, nava urmează să înceapă testele de marș, iar predarea acesteia către FRMN este așteptată la sfârșitul anului 2021.

Cea de-a doua navă, corveta Strogiy, va fi lansată la apă în anul 2021 și va fi predată FRMN în 2022.

Corvetele Proiect 20380 sunt destinate pentru acțiuni în zona maritimă apropiată, pentru ducerea luptei cu navele de suprafață și submarinele adversarului, pentru sprijinul de artilerie acordat desantului maritim în timpul operațiilor navale de desant, pentru executarea atacurilor cu rachete și artilerie asupra navelor pe mare și în bazele navale și pentru patrularea în zona de responsabilitate pentru realizarea blocadei.

Deplasamentul standard este de 1.800 de tone, iar cel complet de 2220 de tone. Lungimea navei este de 104,5 metri, lățimea de 13 metri, iar pescajul de 7,95 metri. Viteza maximă de deplasare atinge 27 de noduri. Autonomia de navigație este de până la 4.000 de mile.

Armamentul de bază este reprezentat de complexul de rachete Uran, cu rachete antinavă H-35. În dotare se află complexul de rachete antiaeriene Redut, complexul antisubmarin Paket-NK, o instalație de artilerie A-90 cu calibrul de 100 de milimetri, două mitraliere cu calibrul de 14,5 milimetri și două aruncătoare de grenade antidiversiune DP-64. Nava dispune și de un hangar pentru un elicopter Ka-27.

Deși nu sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, corvetele Proiect 20380 sunt nave noi, dotate cu tehnologii moderne, și vor reprezenta un mare plus pentru FRMN.

Între altele, corvetele vor dispune de sistemul unic de gestionare a informațiilor de luptă Sigma-20385, care va putea prelua integral controlul navei, într-o situație de luptă. Sistemul de gestionare a informațiilor de luptă (SGIL) integrează toate echipamentele de bord, precum și mijloacele de cercetare și navigație. Atunci când apare o țintă, toate elementele sistemului funcționează automat, din momentul în care aceasta este detectată și până când este neutralizată. SGIL Sigma-20385 nu numai că va declanșa focul, ci și, la momentul potrivit, va îndrepta corveta pe cursul optim.

Astfel, corvetele vor fi transformate în roboți, fiind capabile să îndeplinească misiuni fără intervenția umană. Sistemul reacționează instantaneu la schimbările de situație, deoarece elaborarea și adoptarea deciziilor cu privire la utilizarea armelor se efectuează automat.

În exterior, SGIL este punctul central al procesării informațiilor (un fel de server mare), care conectează punctele de comandă, unde locurile de muncă ale operatorilor sunt situate pe ecranele de afișare a situației tactice. Cu toate acestea, în cazul SGIL Sigma 20385, oamenilor li se atribuie rolul de observatori și de supraveghetori.

Sigma-20385 este creierul electronic al navei. Acesta este responsabil pentru toate: manevrarea tactică, controlul apărării antisubmarin, conducerea armelor cu rachete dirijate, a apărării antiaeriene, a comunicațiilor, a elicopterelor navale, a avioanelor de atac și a avioanelor de vânătoare. Acest SGIL poate conduce și navele mici și chiar mari unități tactice.

Componenta software a SGIL Sigma-20385 este dezvoltată pe baza sistemului de operare Linux, care facilitează dezvoltarea și implementarea de noi soluții. Hardware-ul are o marjă de siguranță, care permite menținerea controlului navei, chiar și cu pagube importante. Una dintre tehnologiile-cheie, care asigură fiabilitatea funcționării SGIL, permite schimbarea rapidă a modulelor, adică chiar în timpul luptei.

Construirea celor mai noi corvete cu cel mai modern model al unui SGIL reprezintă un pas logic, deoarece va oferi navelor noi oportunități și nu va fi necesară modernizarea acestora pentru o perioadă lungă de timp.

În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că, după anumite surse, între care navy-korabel.livejournal.com, în dotarea FRMN va fi introdusă și corveta Mercury, Proiect 20386. Aceasta se află în construcție, tot la Șantierul Naval Nordic, începând din 28.10.2016. Lansarea la apă a navei este programată pentru luna mai 2021, iar introducerea în înzestrare în luna decembrie 2022. Inițial, nava era destinată Flotei de Nord.

Particularitatea corvetei Mercury constă în realizarea unui compromis față de navele Proiect 20380 și Proiect 20385 în ceea ce privește armamentele (ceva mai puternice decât la Proiect 20380 și ceva mai slabe decât la Proiect 20385). De asemenea, corveta Proiect 20386 este construită pe principiul modular, care constă în posibilitatea echipării navei cu arme instalate temporar (sunt posibile module cu hidrolocator remorcat Vignette, cu Kalibr-NK pentru patru rachete sau module de război electronic și cercetare radioelectronică). Toate acestea permit extinderea gamei de misiuni îndeplinite de către navă.

În plus, corveta Mercury se distinge de predecesorii săi prin sistemele integrate de informații și conducere cu arhitectură deschisă, arme radioelectronice noi, sisteme robotice, iar elicopterul este planificat să fie depozitat într-un hangar sub punte. De asemenea, o caracteristică a navei constă în numărul mai mic de membri ai echipajului, autonomia crescută și viteza de deplasare mai mare.

În concluzie, se poate aprecia că, până în anul 2023, în paralel cu dublarea numărului de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr de la 14 la 28, va avea loc și dotarea FRMN cu o serie de trei corvete de generație nouă, care vor contribui la întărirea flotei și, implicit, a controlului asupra Regiunii Mării Negre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s