Cel mai bun tanc pentru un al treilea război mondial ar fi fost tancul rusesc de tip T-72

T72

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 02.10.2020, că, potrivit experților Jens Wehner și Bernard Kast de la Muzeul de Istorie Militară din Dresda, tancul rusesc T-72 ar fi fost cel mai bun tanc pentru un al treilea război mondial, dacă acesta ar fi început în timpul războiului rece.

În opiniile celor doi experți militari, tancul T-72 era relativ ieftin, în timp ce caracteristicile sale depășeau performanțele tancurilor occidentale.

“În anii 1970, tancul rusesc era destul de promițător în comparație cu tancurile pe care NATO le avea la acea vreme, de exemplu, tancurile germane Leopard I cu protecție foarte ușoară a blindajului sau tancurile americane M60”, a precizat Wehner în emisiunea Military History Not Visualized de pe canalul YouTube.

Wehner a menționat că blindajul tancului T-72 proteja în mod fiabil echipajul împotriva factorilor dăunători ai unei explozii nucleare, precum și de consecințele utilizării armelor chimice și bacteriologice. În plus, tancul avea o putere de foc mare, fiind, în același timp, foarte rapid și ușor de manevrat.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Tancul T-72 a fost dezvoltat și produs de societatea Uralvagonzavod din Nyzhny Tagil, începând din anul 1973.

Faptul că tancul a fost unul de succes este confirmat și prin aceea că, și în prezent, acesta este tancul cel mai popular și cel mai întrebuințat în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acesta a fost dezvoltat și adaptat, fiind utilizat în mai multe versiuni.

În prezent, în Federația Rusă, tancul T-72 este folosit de Forțele Terestre și Trupele de Apărare de Coastă din cadrul Forțelor Navale, în diverse versiuni. Potrivit unor date actualizate, Forțele Terestre dispun de 650 de tancuri T-72B și T-72BA, precum și de 1.350 de tancuri T-72B3 (din care aproximativ 500 de tip T-72B3 model 2016). De asemenea, în conservare sunt menținute alte aproximativ 7.000 de tancuri T-72, T-72A și T-72B. În același timp, Trupele de Apărare de Coastă întrebuințează 50 de tancuri de tip T-72B și 150 de tip T-72B3.  

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s