Atacuri geopolitice succesive în sfera de influență rusească. Urmează Republica Moldova?

a

Analiză remnmilitaryblog.com

În ultima perioadă, în zonele de influență ale Federației Ruse au fost declanșate o serie de tensiuni și conflicte, care par să urmeze un scenariu bine pus la punct. După revoltele din Republica Belarus, determinate de realegerea lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte, a urmat reaprinderea conflictului din Nagorno Karabah, unde Azerbaidjanul a lansat o ofensivă împotriva Armeniei. În ultimele zile, Kârgâzstanul a devenit și el un punct fierbinte, iar revoltele din stradă au determinat deja înlocuirea primului ministru. Pe bună dreptate, lumea se întreabă ce va urma? Dacă este să dăm crezare scenariilor vehiculate în presa rusă, probabil, Republica Moldova.

În primăvara anului 2019, RAND Corporation din SUA, care elaborează cercetări și analize pentru îmbunătățirea politicilor și luării deciziilor în domeniul securității, având ca pricipali beneficiari Pentagonul și CIA, a elaborat un studiu de peste 300 de pagini, intitulat “Extending Russia. Competing from Advantageous Ground”. Într-o traducere aproximativă, specialiști ruși au denumit studiul “Suprasolicitați Rusia: o strategie de concurență din poziții avantajoase”.

rand

Capitolul 4 al documentului, cu denumirea „Măsuri geopolitice”, include următoarele șase recomandări: acordarea de arme letale Ucrainei, creșterea sprijinului pentru „rebeli” în Siria, organizarea schimbării regimului în Belarus, folosirea potențialului pentru crearea de tensiuni în Caucazul de Sud, scăderea nivelului prezenței și influenței rusești în Asia Centrală, încetarea prezenței Rusiei în Moldova.

O analiză a acestor recomandări arată faptul că cinci dintre ele au fost deja îndeplinite. Singura problemă care a rămas “nerezolvată” se referă la Republica Moldova, unde, pe 01 noiembrie, sunt programate alegeri prezidențiale. Este posibil ca realegerea în funcție a actualului președinte Igor Dodon, care este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, să ducă la repetarea scenariului din Republica Belarus.

Astfel, în Republica Moldova, ar fi declanșat al patrulea Maidan, după cele din Ucraina, Belarus și Kârgâzstan.

În altă ordine de idei, trebuie remarcat faptul că, în ultima perioadă, SUA, în cooperare cu alte state membre NATO, în special cu Marea Britanie, au intensificat activitățile desfășurate în proximitatea frontierelor ruse din mai multe zone, în primul rând în Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Barents. La acestea participă, îndeosebi, nave de luptă (grupări navale), precum și mijloace aeriene (bombardiere strategice, avioane de cercetare și drone).

Toate aceste acțiuni se pliază pe scenariile prezentate mai sus și au în vedere “suprasolicitarea” Rusiei, prin crearea în jurul său a unui număr cât mai mare de focare de instabilitate și conflicte locale. Încercarea statului rus “de a acoperi toate găurile” simultan va conduce, în mod inevitabil, la împrăștierea atenției și dispersarea forțelor și a resurselor. În plus, concentrându-se pe spațiul ex-sovietic, Rusia va trebui să-și reducă eforturile “pe alte fronturi geopolitice” mai îndepărtate. Astfel, prin încercarea “de a stinge focurile” din Republica Belarus și Nagorno Karabah, Moscova nu va mai avea timp pentru Vezezuela, Iran sau Siria.

Specialiștii ruși apreciază că pe lângă aceste obiective vizibile ale strategiei antirusești aflate în curs de implementare este posibil chiar să existe și alte intenții mai de anvergură. În acest fel, după ce vor reuși să “suprasolicite” Rusia și “să o oprească” de la discuțiile geopolitice globale, se estimează că adversarii acesteia ar putea să meargă chiar mai departe și să declanșeze o agresiune directă împotriva statului rus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s