Armenia a solicitat oficial ajutorul Federației Ruse împotriva agresiunii Azerbaidjanului și Turciei

1

Ministerul de Externe al Armeniei a informat, pe 31.10.2020, că premierul Nikol Pashinyan i-a trimis o scrisoare președintelui rus, Vladimir Putin, în care solicită „începerea de consultări urgente” privind acordarea de asistență pentru asigurarea securității țării, în baza documentelor încheiate între părți.

Motivul invocat pentru această solicitare este reprezentat de „apropierea acțiunilor de luptă de granița Armeniei și revendicările teritoriale din partea agresorului azero-turc”.

„Pe 31 octombrie, prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, i-a trimis o scrisoare președintelui rus, Vladimir Putin, descriind în detaliu situația rezultată din agresiunea militară turco-azeră împotriva Nagorno-Karabah și provocările existente. În scrisoare, în special, a fost subliniată circumstanța implicării teroriștilor străini din Orientul Mijlociu în ostilitățile împotriva Nagorno-Karabah”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe al Armeniei.

Se precizează faptul că cererea de asistență a fost trimisă în baza Art. 2 din cadrul Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă, încheiat în 29 august 1997.

Partea rusă a confirmat deja respectarea angajamentelor față de Armenia. Într-o declarație a Ministerului de Externe de la Moscova se arată că „Federația Rusă va acorda asistența necesară Erevanului în conformitate cu Tratatul de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre cele două țări, dacă ostilitățile vor fi transferate direct pe teritoriul Armeniei”.

Între timp, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a anunțat că Erevanul nu a solicitat încă ajutor organizației.

„Până în acest moment, secretariatul OTSC nu a primit nicio cerere de ajutor din partea Armenei”, a declarat secretarul de presă al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

La rândul său, președintele azer, Ilham Aliyev, a spus că Baku se opune participării țărilor terțe la conflictul din Nagorno-Karabah și nu vede niciun motiv pentru aceasta.

„Nu vrem să implicăm nicio țară terță. De asemenea, nu vedem posibilitatea implicării vreunei țări. Deoarece toate țările vecine sunt partenerii și prietenii noștri”, a declarat el.

În același timp, potrivit lui Aliyev, Baku este pregătit pentru un dialog politic asupra Nagorno-Karabah, durata luptelor depinzând de acțiunile Armeniei. Liderul azer a subliniat că Azerbaidjanul este gata să oprească ostilitățile „chiar și astăzi”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În derularea evenimentelor din jurul conflictului din Nagorno-Karabah au apărut mai multe lucruri interesante, care merită să fie analizate.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că solicitarea Armeniei către Federația Rusă și răspunsul Moscovei reprezintă o etapă intermediară înaintea cererii și acordării sprijinului militar direct din partea Federației Ruse. Astfel, se poate observa că Armenia a solicitat ajutorul Moscovei, în baza Articolului 2 al Tratatului de prietenie dintre cele două țări și nu a cerut sprijinul OTSC, în baza Articolului 4 al Tratatului de securitate colectivă. Acest lucru nu implică asistență militară automată, ci doar consultări. De asemenea, în răspunsul părții ruse este precizat în mod clar faptul că Moscova va acorda asistența solicitată părții armene, numai în cazul transferării acțiunilor de luptă pe teritoriul Armeniei.

Un alt lucru care merită remarcat este faptul că Armenia indică în mod clar între agresori și Turcia, nu numai Azerbaidjanul. Partea turcă nu și-a ascuns sprijinul direct acordat Azerbaidjanului, iar contribuția acesteia la ostilitățile din Nagorno-Karabah a fost una decisivă, în primul rând prin intermediul dronelor de asalt Bayraktar TB2 și a sprijinului oferit acestora de avioanele de vânătoare F-16.

În concluzie, se poate aprecia că mai este loc de negocieri până la o implicare militară directă a Federației Ruse în conflict de partea Armeniei. Bineînțeles că, neoficial, partea rusă și-a luat deja măsurile necesare, întărindu-și baza militară dislocată pe teritoriul Armeniei și prin furnizarea de echipamente militare către armata armeană. Însă, deocamdată, conducerea politico-militară de la Moscova încă mai așteaptă evoluția evenimentelor. 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s