Presa americană: Deși situația securității europene este complicată, un război între Rusia și NATO încă mai poate fi evitat

foto

Portalul american The National Interest (NI) a descris relația actuală dintre NATO și Rusia ca fiind “una complicată și tensionată”. După cum au remarcat autorii articolului, în ultimele trei decenii, situația din domeniul securității europene s-a deteriorat permanent.

Forțele Armate ale statelor membre NATO și ale Rusiei funcționează într-o apropiere alarmantă, regimul de control al armamentelor este puternic uzat, iar mecanismele anterioare de comunicare dintre Moscova și Alianța Nord-Atlantică au ieșit din funcțiune”, se arată în articolul NI.

Potrivit experților, toate acestea pot duce la un conflict armat, pe care însă nici Rusia și nici Alianța nu și-l doresc. Americanii, rușii și europenii ar trebui să fie preocupați de acest lucru”, spun experții americani.

Autorii articolului consideră că, pentru a stabiliza situația, este necesar să se restabilească contactele politice și militare și să se construiască un dialog activ la nivelul conducerilor militare ale Rusiei și NATO.

Acest lucru ar ajuta la încheierea de noi acorduri bazate pe vechile înțelegeri dintre SUA și URSS, care reglementau acțiunile navelor de război și ale avioanelor, care se aflau la o distanță periculoasă una de alta. Marinarii și piloții atât ai Rusiei, cât și ai NATO sunt profesioniști și vor urma procedurile stabilite pentru a evita acțiunile pe care cealaltă parte le poate interpreta greșit ca fiind ostile”, a informat NI.

Experții americani sugerează nu numai restabilirea vechilor reguli, ci și impunerea unor reguli noi. De exemplu, NATO și Rusia, potrivit autorilor articolului, au nevoie de mai multă transparență cu privire la desfășurarea exercițiilor militare.

De asemenea, este necesar să se restabilească dialogul în ceea ce privește controlul armamentelor. De exemplu, nu ar face rău părților să fie mai deschise cu privire la crearea de noi arme, inclusiv a celor care nu sunt acoperite de Tratatul START.

Părțile ar putea merge mai departe și ar putea lua în considerare restricții reciproce privind desfășurarea suplimentară a forțelor luptătoare și a contingentelor militare în zone apropiate de teritoriul celuilalt”, se arată în articol.

Analiștii americani menționează că doar eforturile concertate ale NATO și ale Rusiei vor contribui la transferul relațiilor agravante către un plan mai pacifist și la evitarea unui război declanșat din greșeală”.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s