Modernizarea celei mai puternice nave din lume se apropie de final. “Monstrul” rusesc va avea peste 500 de rachete

foto

În ultima perioadă, reprezentanții ruși au comunicat detalii privind modernizarea crucișătorului nuclear purtător de rachete Amiral Nakhimov al Flotei de Nord. Astfel, s-a aflat că acesta va deveni cea mai puternică navă din lume, dispunând de 240 de rachete de atac și de 240 de rachete dirijate antiaeriene.

La jumătatea anului trecut, la Șantierul Naval Sevmash, a început etapa a doua a lucrărilor de modernizare a navei, conform Proiectului 1144.4. În 2021 este planificată începerea testelor pe mare, iar în 2022, crucișătorul va reveni în compunerea flotei. În acest fel, se poate spune că lucrările de reparații prelungite, care se desfășoară începând din 2013, se apropie de final, iar nava rusească va fi capabilă să schimbe echilibrul de forțe din Oceanul Planetar.

Puterea crucișătorului este cu adevărat impresionantă. Nava va dispune de noul sistem de rachete antiaeriene cu lansare verticală de tip 9K96 Polyment-Redut. Acesta va avea 30 de instalații de lansare, cu opt celule fiecare. În același timp, la bordul navei se va afla și un complex de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip 42S6 Morpheus, cu opt instalații de lansare cu opt celule. De asemenea, crucișătorul va avea în dotare complexul universal de rachete Kalibr-NK, ce va include 30 de instalații de lansare de tip 3S14, cu opt celule fiecare. Complexul va putea întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.

În afară de acestea, crucișătorul va primi complexul antisubmarin de dimensiuni reduse Paket-NK, cu patru instalații de lansare cu patru celule, destinat pentru distrugerea torpilelor și submarinelor adversarului în zona apropiată. În dotarea navei se va afla și complexul de rachete antisubmarin Otvet, care va folosi rachete 91RE1.

Crucișătorul Amiral Nakhimov va avea la bord și o instalație de artilerie A-190 Universal, cu calibrul de 100 de milimetri, precum și patru instalații de artilerie automate AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri.

foto 1

Componenta de radare și sistemul de conducere de pe navă vor suferi și ele modificări semnificative. Amiral Nakhimov va primi sistemul de conducere Puma-02, precum și radarele cu trei coordonate Furke și Fregat-M-2EM. În plus, fiecare sistem de apărare antiaeriană va fi echipat cu un întreg grup de radare proprii.

În consecință, distrugerea unei astfel de nave, cu un deplasament de 24.000 de tone și o viteză de 32 de noduri va fi foarte dificilă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de trei crucișătoare grele cu propulsie nucleară Proiect 1144 din clasa Orlan. Unul dintre acestea aparține Flotei din Oceanul Pacific, Amiral Lazarev, iar alte două, Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, fac parte din compunerea Flotei de Nord.

Numai unul dintre acestea este operațional, Petru cel Mare, în timp ce Amiral Lazarev este în conservare, iar Amiral Nakhimov este supus unui proces de reparații și modernizare.

Probabil că, după revenirea în serviciul de luptă a crucișătorului Amiral Nakhimov, cea de-a doua navă de acest tip a Flotei de Nord, Petru cel Mare, va fi supusă și ea modernizării, în versiunea Proiect 1144.4.

În ceea ce privește viitorul celui de-a treilea crucișător, Amiral Lazarev, nu a fost luată o decizie finală, dar, se pare, că reprezentanții ruși înclină tot spre modernizarea acestuia. Forțele Navale ale Federației Ruse au nevoie de nave de acest tip, ținând cont de faptul că de mulți ani nu a mai fost construit niciun crucișător.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s