Turcia pare determinată să cumpere un nou lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf din Federația Rusă

S400

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia va lua o decizie independentă în ceea ce privește achiziționarea unui al doilea regiment de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf din Federația Rusă, fără a privi înapoi către Statele Unite sau spre alte state.

Adresându-se reporterilor de la Istanbul, liderul turc a spus că nicio țară nu are dreptul să stabilească politica Turciei în domeniul apărării naționale, astfel încât autoritățile de la Ankara vor decide în mod independent cu privire la achiziționarea celui de-al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Federația Rusă.

“Nicio țară nu va stabili pașii noștri în domeniul apărării naționale. Aceștia depind în totalitate de propriile noastre decizii. La primul regiment S-400, problema a fost rezolvată, iar acum lucrările continuă la problema celui de-al doilea lot. La sfârșitul lunii, vom purta negocieri cu Federația Rusă și, printre alte subiecte, cu siguranță vom discuta și despre acest lucru”, a declarat el.

Erdogan a adăugat că, după inaugurarea noului președinte american, dezbaterile privind problemele apărute în legătură cu achiziționarea sistemelor S-400 vor fi continuate cu noua administrație, dar, chiar dacă discuțiile cu Biden nu vor funcționa, Turcia nu va cere SUA permisiunea de a cumpăra al doilea regiment de sisteme S-400.

“Nu știu ce va spune Biden, dar oricum nu vom cere permisiunea nimănui”, a precizat Erdogan.

Anterior, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că sunt în curs negocieri privind achiziționarea celui de-al doilea regiment de sisteme de apărare antiaeriană S-400. Turcia și-a dat deja acordul preliminar pentru achiziționarea noilor sisteme, dar rămân de soluționat unele dintre detaliile asociate cu producerea componentelor sistemelor S-400 pe teritoriul turc. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Faptul că Turcia, deși a primit sistemele S-400 încă din anul 2019, nu le-a pus încă în funcțiune arată faptul că factorul pur militar nu a fost primordial în această tranzacție.

Probabil, achiziționarea sistemelor S-400 din Federația Rusă a vizat obiective politice, economice și de altă natură, inclusiv transferul parțial de tehnologie.

De altfel, partea turcă nu și-a ascuns intențiile de a dezvolta, până în perioada 2025-2026, propriile sisteme de apărare antiaeriană, bazându-se pe experiențele obținute cu sistemele S-400. În același timp, autoritățile de la Ankara, au în vedere participarea la producerea în comun cu Federația Rusă a sistemelor de rachete antiaeriene S-400.

Nu în ultimul rând, este posibil ca Turcia să se gândească pe termen lung la perspectiva obținerii accesului la noile sisteme rusești, mult mai performante de tip S-500.   

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s