Flota rusă din Marea Neagră a început monitorizarea unei a doua fregate spaniole, după traversarea Strâmtorii Bosfor

foto 1

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că, pe 17.03.2021, forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au început monitorizarea unei fregate aparținând Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în acvatoriul Mării Negre.

“Forțe și mijloace ale FRMN au trecut la monitorizarea activităților fregatei Mendez Nunez din cadrul Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în acvatoriul Mării Negre pe 17 martie”, se arată într-un comunicat de presă al CNCA, preluat de agenția de presă Interfax.

După cum au informat sursele deschise rusești, fregata Mendez Nunez este a treia navă de luptă spaniolă aflată în prezent în Marea Neagră. Astfel, pe 12 martie, în acvatoriul Mării Negre a intrat și fregata Cristobal Colon, care conduce Gruparea navală permanentă 2 din cadrul NATO (SNMG2). De asemenea, în Marea Neagră se află și un dragor spaniol, care activează în cadrul Grupării navale de luptă contra minelor (SNMCMG2) din cadrul NATO.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele statelor neriverane pot să rămână în acvatoriul Mării Negre pentru o perioadă de maximum 21 de zile. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Intrarea fregatei spaniole Mendez Nunez în Marea Neagră a fost confirmată și de surse locale turcești de pe Twitter, care au publicat fotografii cu aceasta în timpul tranzitării Strâmtorii Bosfor.

foto 2

După ce în perioada ianuarie-februarie a fost înregistrată o premieră a ultimilor ani, datorită prezenței simultane în Marea Neagră a trei nave americane (distrugătoarele Donald Cook și Porter, precum și petrolierul Laramie), în prezent se poate vorbi depre alte premiere. În primul rând, este pentru prima dată când în Marea Neagră se află trei nave de luptă aparținând Forțelor Navale ale Spaniei (fregatele Cristobal Colon și Mendez Nunez, precum și dragorul Tajo M-36).

De asemenea, pentru prima dată, două grupări navale ale NATO se află, în același timp, în Marea Neagră. Este vorba despre SNMCMG2, aflată în apele teritoriale ucrainene, și despre SNMG2, care desfășoară activități de pregătire pentru luptă în apele teritoriale ale Georgiei.

Trebuie precizat faptul că FRMN monitorizează permanent activitățile desfășurate de navele NATO, de pe mare, din aer și de pe uscat.    

Surse: militarynews.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s