Analist israelian: Nu va fi niciun război în Donbas. Sprijinul american pentru Ucraina este doar unul declarativ

foto

Analistul politic israelian Yakov Kedmi a declarat, pe 08.04.2021, că SUA au făcut doar un anunț general de susținere a Ucrainei, însă autoritățile de la Kiev l-au prezentat ca pe un succes, “ca și când mâine americanii ar ateriza în Donbas”.

Kedmi a comentat declarația președintelui american, Joe Biden, despre sprijinul pe care Washingtonul îl va acorda Ucrainei în cazul unui război în Donbas. Acesta și-a exprimat convingerea că nimeni nu poate și nu va trimite trupe în Ucraina. În opinia sa, cu există niciun indiciu că armata americană se pregătește să ajungă în Ucraina.

“SUA nu au făcut nicio promisiune directă de a lupta pentru Ucraina. A existat doar o declarație generală că SUA vor sprijini Kievul. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene încearcă să o prezinte ca pe un mare succes”, a spus Kedmi.

“Escaladarea conflictului din Donbas reprezintă o încercare banală de a atrage atenția asupra Ucrainei. Kievul vrea să-l oblige pe Joe Biden să-l sune pe Zelenski. Prin urmare, nu trebuie să ne așteptăm la nicio acțiune militară din partea Forțelor Armate ale Ucrainei sau a SUA”, este convins Kedmi.

“Reprezentanții ucraineni știu că un astfel de demers nu va face decât să înrăutățească situația lor. În plus, nu au nicio putere reală de a face ceva”, a precizat politologul israelian.

În opinia sa, în prezent, toate statele membre NATO se află într-o poziție neutră. “Nimeni nu s-a angajat până acum să sprijine Ucraina”, a concluzionat Kedmi. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În afară de sprijinul anunțat din partea SUA, au mai existat și alte declarații în acest sens, de exemplu din partea Marii Britanii.

Cu toate acestea, se pare că, în ultima perioadă, cele două state occidentale desfășoară doar misiuni de cercetare aeriană în proximitatea frontierelor rusești din Marea Neagră, pentru a culege informații referitoare la mișcările de trupe rusești.

În Marea Neagră nu mai există nave de luptă americane sau ale altor state membre NATO, iar misiuni ale bombardierelor strategice americane nu au mai fost semnalate în regiune. Parcă în mod intenționat a fost eliberată zona pentru a face loc trupelor ruse, care se desfășoară în Regiunea Mării Negre.

În ceea ce privește o eventuală ofensivă ucraineană în Donbas, există opinii potrivit cărora, din cauza deficitelor mari de carburanți și muniții, armata ucraineană poate miza doar pe “un blitzkrieg”. Aceasta nu este capabilă să susțină acțiuni militare pe termen lung și va fi obligată să atace rapid pozițiile milițiilor din republicile separatiste. Problema este că și trupele ruse se află în alertă și pot interveni imediat în sprijinul acestora din urmă.

În opinia analistului israelian, reprezentanții ucraineni nu vor declanșa o ofensivă în Donbas, fiind conștienți de faptul că vor avea numai de pierdut într-o astfel de situație. Acest lucru nu reprezintă o garanție că trupele ucrainene nu vor încerca să străpungă frontul separatiștilor. Probabil că și liderul georgian era conștient în anul 2008 că nu are șanse împotriva Rusiei și totuși a ordonat atacarea trupelor ruse de menținere a păcii din Osetia de Sud.

Situația din Ucraina rămâne în continuare “caldă” și este greu de estimat dacă vor fi declanșate operațiuni militare sau nu. Totul depinde de înțelepciunea liderilor ucraineni, care se pare că nu prea există. Actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a preluat puterea pe fondul disponibilității de a restabili dialogul cu reprezentanții ruși, care fusese intrerupt de predecesorul său. Între timp, acesta a uitat promisiunile electorale, iar ratingul său s-a prăbușit de la aproximativ 70% la ceva mai mult de 20%. În aceste condiții, nu este exclus să încerce o acțiune în forță, care să-i readucă simpatia cetățenilor ucraineni.    

Sursa: politros.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s