Turcia nu va lua parte la un eventual conflict între Rusia și Ucraina

foto

În cadrul unui comentariu pentru postul NTV, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu, a declarat, pe 15.04.2021, că autoritățile de la Ankara nu iau parte la criza apărută în relațiile dintre Rusia și Ucraina.

“Nu vom lua partea nimănui. Poziția noastră se bazează pe o abordare deschisă și constructivă”, a precizat Cavasoglu.

De asemenea, șeful diplomației turce a confirmat informațiile potrivit cărora SUA au anulat trecerea navelor de luptă către Marea Neagră.

“Ieri, SUA ne-au confirmat verbal că au anulat trecerea navelor. Deocamdată, nu există nicio notificare scrisă”, a spus Mevlut Cavasoglu.

Trebuie menționat faptul că informațiile privind modificarea planurilor SUA de a trimite nave de luptă în Marea Neagră au apărut după o conversație telefonică între președinții Biden și Putin. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarațiile ministrului Cavasoglu privind neutralitatea statului turc în ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean confirmă o poziționare interesantă a Turciei în Regiunea Mării Negre.

În primul rând, arată faptul că între Turcia și Rusia există o relație specială, care pare că se întărește pe măsură ce apar mai multe interese divergente între cele două state. Deși părțile s-au aflat în tabere opuse în ultimele conflicte regionale, în Siria, Libia și Nagorno-Karabakh, acestea au reușit să găsească întotdeauna un limbaj comun și să evite confruntarea militară deschisă.

De asemenea, trebuie remarcată detașarea Turciei de Ucraina, în pofida relațiilor apropiate și a progreselor înregistrate în cooperarea tehnico-militară. Deși nu recunoaște autoritatea Rusiei asupra Crimeii, Turcia nu sprijină ideea recuperării prin forță a acesteia de către autoritățile de la Kiev.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că Turcia face din nou opinie separată în cadrul NATO, care se poziționează în mod clar de partea Ucrainei și acuză concentrarea trupelor rusești la frontierele acesteia. Acest lucru arată că Turcia are o poziție mai nuanțată în cadrul Alianței, unde se situează în multe cazuri împotriva intereselor americane.

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s