Dezvoltarea noii rachete grele rusești de tip Sarmat intră în linie dreaptă: trei teste palnificate în 2021

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 05.05.2021, citând surse din cadrul Complexului Militar Industrial și Ministerului Apărării, că, în anul 2021, vor fi efectuate trei lansări ale rachetei balistice intercontinentale Sarmat.

“În cadrul testelor constructive de zbor, în anul 2021, sunt planificate trei lansări ale noii rachete grele de tip Sarmat”, a declarat una dintre surse.

“Prima lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat va fi efectuată de pe Cosmodromul Plesetsk asupra unei ținte din poligonul Kura din Peninsula Kanchatka, în trimestrul trei al anului 2021”, a precizat cea de-a doua sursă.

După cum au menționat cele două surse, toate lansările vor avea loc dintr-o instalație staționară din poligonul Plesetsk. Este posibil ca una dintre ele să fie realizată la bătaia maximă. În anul 2022, vor fi efectuate testele de stat ale rachetei Sarmat, iar spre sfârșitul anului va intra în serviciul de luptă primul regiment dotat cu rachete de acest tip. “Ministerul rus al Apărării achiziționează deja rachete produse în serie”, a spus una dintre surse.

Potrivit evaluărilor experților, racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat va fi capabilă să livreze un focos multiplu, cu o greutate de până la 10 tone, asupra oricărui punct din lume, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud. Este planificat, de asemenea, ca rachetele de acest tip să fie întrebuințate în calitate de platforme purtătoare pentru blocurile hipersonice Avangard, dezvoltate de NPO Mashinostroyenia. Anterior, începerea testelor constructive de zbor era planificată pentru anul 2018.

Experții militari apreciază că prezența în Rusia a unei grupări de rachete balistice intercontinentale Sarmat va împiedica planurile SUA de implementare a unui sistem global de apărare antirachetă. Acest lucru se datorează, în primul rând, capacității rachetelor Sarmat de a livra focoase și a lovi din direcții diferite, inclusiv cu tranzitul focoaselor nucleare prin Polul Sud. În plus, rachetele balistice intercontinentale staționare grele vor face posibilă îndeplinirea unor misiuni noi, care nu sunt tradiționale pentru Trupele de Rachete cu Destinație Strategică ale Rusiei. Este vorba, între altele, despre contracararea conceptului de “atac global instantaneu” cu mijloace convenționale anunțat în SUA. Se consideră că rachetele balistice intercontinentale grele, atunci când sunt echipate cu focoase convenționale de înaltă precizie, pot reprezenta cel mai eficient răspuns la implementarea noului program al Pentagonului. 

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s