Primul submarin nuclear modernizat din clasa Yasen-M, Kazan, a fost introdus în dotarea Flotei ruse de Nord

foto

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 07.05.2021, submarinul nuclear Kazan, primul submarin din clasa Yasen-M, a fost introdus în compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse.

“Astăzi, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, în prezența comandantului-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov, s-a desfășurat ceremonia de primire în compunerea Forțelor Navale a submarinului nuclear Kazan, din generația a patra, clasa Yasen-M”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Interfax.

În ajunul ceremoniei de introducere în dotare a submarinului, pe 05 mai, Evmenov a aprobat certificatul de acceptare a acestuia, care confirmă finalizarea cu succes a testelor.

În luna aprilie, o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial declarase pentru agenția Interfax că submarinul Kazan urmează să mai efectueze o ieșire pe mare, după care să fie primit în înzestrare. “Predarea către flotă a submarinului este planificată pentru luna mai”, a precizat atunci sursa.

“Submarinul Kazan a fost dezvoltat de Biroul de Construcții și Proiectare Malakhit și dispune de armamente eficiente de atac și de mijloace radioelectronice, care îi permit să îndeplinească misiuni în toate regiunile Oceanului Planetar. Sunt convins că echipajul submarinului va acționa cu demnitate și calitate ridicată pentru consolidarea capacităților de apărare ale Rusiei”, a spus Evmenov la ceremonie.

Submarinul nuclear Kazan, Proiect 855M, a fost lansat la apă în anul 2017. Termenele de finalizare a testelor au fost amânate de mai multe ori. Pe 04 martie 2021, Corporația Întrunită Constructoare de Nave (OSK) a anunțat că submarinul a finalizat toate testele și este gata pentru predarea către flotă.

Pe 19 martie, comandantul-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov, a declarat că, în anul 2021, în dotarea Forțelor Navale vor fi introduse trei submarine nucleare.

“Până la sfârșitul anului, Forțele Navale vor primi submarinul purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Oleg, clasa Borey-A, precum și submarinele nucleare Kazan și Novosibirsk din clasa Yasen-M, aflate în construcție la Sevmash”, a precizat atunci Evmenov.

Submarinele Proiect 885M din clasa Yasen-M sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și Oniks, iar în perspectivă vor fi dotate cu noile rachete hipersonice Zircon.

În luna noiembrie 2020, submarinul Kazan a lansat o rachetă de croazieră antinavă de tip Oniks, din acvatoriul Mării Albe. Anterior, submarinul lansase, tot din Marea Albă, o rachetă de croazieră de tip Kalibr, la o distanță de peste 1.000 de kilometri, asupra unei ținte terestre din Poligonul Chizha. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinul nuclear purtător de rachete de croazieră K-561 Kazan a fost introdus în dotarea Flotei de Nord, unde se află și primul submarin Proiect 855 din clasa Yasen, K-560 Severodvinsk (livrat pe 17.06.2014).

În diverse faze de construcție sau testare se mai află alte șapte submarine Proiect 885M din clasa Yasen-M. Astfel, submarinul K-573 Novosibirsk desfășoară testele de marș, urmând să fie predat Flotei din Oceanul Pacific, cel mai probabil în luna decembrie 2021. Tot pentru Flota din Oceanul Pacific se află în construcție și submarinul K-571 Krasnoyarsk, ce urmează să fie lansat la apă în luna august 2021 și să fie livrat în luna decembrie 2022.

Pentru Flota de Nord se mai află în construcție submarinele K-564 Arkhanghelsk, K-??? Ulianovsk și K-??? Voronezh, iar pentru Flota din Oceanul Pacific submarinele K-??? Perm și K-??? Vladivostok. Acestea urmează să fie predate progresiv Forțelor Navale, până în anul 2028.

Alături de fregatele Proiect 22350, submarinele Proiect 885M vor fi primele platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon, care vor fi introduse în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. În a doua parte a anului 2021, submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord se va alătura testelor de stat ale rachetei, urmând să efectueze mai multe lansări, inclusiv din imersiune.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s