De la Su-24MR la drone. Armata rusă își reechipează subunitățile de cercetare ale Forțelor Aerocosmice

foto

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 12.05.2021, că Ministerul Apărării a decis să efectueze reînzestrarea treptată a subunităților de cercetare ale Forțelor Aerocosmice cu drone. Este vorba despre escadrilele, care, în prezent, folosesc avioane pilotate pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare.

După cum au precizat reprezentanții ziarului, escadrilele vor fi dotate cu drone moderne, cu rază lungă de acțiune. Acestea sunt capabile să monitorizeze situația atât cu întrebuințarea unor sisteme opto-electronice de cercetare, cât și a echipamentelor radioelectronice de la bord.

Cu ajutorul acestor drone, va fi efectuată cercetarea terenului, pentru identificarea obiectivelor și pozițiilor adversarului, precum și a concentrărilor de echipamente și personal ale acestuia.

În prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează în acest scop avioane de cercetare de tip Su-24MR. Acestea sunt avioane tactice, care sunt capabile să îndeplinească misiuni de cercetare în orice condiții și în orice moment al zilei. Aeronava Su-24MR este echipată cu un sistem de cercetare de bord, care include o cameră panoramică AP-402M, un radar M-101 Bayonet și o stație SRS-14 Tangazh. Pe un suport extern, aeronava este capabilă să transport echipamente suplimentare. Este vorba, de exemplu, de un container cu un dispozitiv laser de tip M-103 Shpil-2M.

De mai mulți ani, în Federația Rusă se vorbește despre învechirea avioanelor Su-24MR și a echipamentelor de cercetare ale acestora. În consecință, trupele iau în calcul posibilitatea înlocuirii acestora pentru a crește eficiența cercetării aeriene și a monitorizării complexe a situației de la sol. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din datele aflate la dispoziție rezultă faptul că Ministerul rus al Apărării intenționează să doteze escadrilele de aviație de cercetare ale Forțelor Aerocosmice cu drone de tip Orion și Altius.

Trebuie precizat și faptul că partea rusă nu intenționează să renunțe complet nici la avioanele de cercetare cu echipaj. Chiar dacă avioanele Su-24MR vor fi retrase treptat din înzestrare, locul acestora va fi preluat de avioane de tip Su-34. Modernizate după proiectul Sych, acestea pot să întrebuințeze containere de cercetare suspendate. Aceste containere pot fi adaptate în trei versiuni, pentru cercetare opto-electronică, radiotehnică și prin radiolocație. Cu ajutorul acestora, aeronavele pot să detecteze în mod independent ținte terestre, maritime și aeriene, în orice condiții și la distanțe mai mari decât anterior.

În prezent, Federația Rusă dispune de aproximativ 70-80 de avioane de cercetare de tip Su-24MR. Dintre acestea, 12-15 se află în dotarea Aviației Forțelor Navale, iar alte 60-70 în cea a Forțelor Aerocosmice.

Multe dintre aceste aeronave sunt dislocate chiar în Regiunea Mării Negre. Astfel, în cadrul Regimentului 11 Aviație Mixtă – Marinovka din compunerea Diviziei 4 Aviație Mixtă – Marinovka a Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană – Rostov pe Don aparținând Regiunii Militare Sud se află o escadrilă de aviație de cercetare, dotată cu 12 aeronave Su-24MR. De asemenea, alte 6-8 avioane de acest tip se află și în dotarea Regimentului 43 Aviație de Asalt – Saki din cadrul Aviației Navale a Flotei ruse din Marea Neagră.

Surse: iz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s