Ca un gest de bunăvoință către SUA, Turcia va trimite acasă specialiștii ruși în operarea sistemelor antiaeriene S-400

foto

Potrivit topwar.ru, reporterul turc al publicației Bloomberg, Selcan Hajaoglu, a informat că reprezentanții turci intenționează să-i trimită acasă pe specialiștii-instructori din Federația Rusă în domeniul exploatării sistemelor de rachete antiaeriene S-400. În acest fel, autoritățile de la Ankara vor să transmită un semnal către președintele american, Josepf Biden.

Cu ceva timp în urmă, mass-media din Turcia a anunțat că specialiști ruși au fost trimiși pe teritoriul turc pentru a-i instrui pe tehnicienii locali în operarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 Triumf achiziționate din Federația Rusă.

Este cunoscut faptul că SUA au solicitat Turciei mai întâi să renunțe la achiziționarea acestor sisteme, iar ulterior la desfășurarea lor, invocând faptul că “sistemele de apărare antiaeriană fabricate în Federația Rusă nu pot fi integrate în sistemul de apărare antiaeriană al NATO”.

La rândul lor, reprezentanții turci au anunțat că nu vor abandona sistemele S-400, reamintind faptul că “există sisteme rusești S-300 și în Grecia, iar acestea nu interferează cu sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO”.

În replică, SUA au impus sancțiuni împotriva Turciei, excluzând țara din programul F-35 și înghețând conturile conducerii Direcției pentru Industria de Apărare din Turcia.

Potrivit lui Hajaoglu, ca un gest de bunăvoință către SUA, Turcia a hotărât să-i trimită acasă pe specialiștii ruși din domeniul apărării antiaeriene. Acest lucru trebuie interpretat ca un semnal adresat președintelui Biden, înainte de întâlnirea programată cu președintele Erdogan.

Autorul consideră că, în acest fel, autoritățile de la Ankara pot demonstra SUA disponibilitatea de a face anumite concesii cu privire la problema operării sistemelor de apărare antiaeriană S-400. Potrivit lui Hajaoglu, Turcia intenționează să exploateze sistemele S-400 fără control rusesc.

Acesta a citat o declarație în acest sens făcută de ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, care a precizat că “sistemele de apărare antiaeriană vor fi operate sub controlul deplin al Turciei”. 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s