Politolog ucrainean: Republicile Donețk și Lugansk ar putea deveni parte a statului unional Rusia-Belarus

foto

În cadrul unei emisiuni a postului Apostrof Tv, politologul ucrainean Andrey Eromlaev, președintele Centrului de Cercetări Sociale Sofia din Kiev, a declarat, pe 04.06.2021, că evoluțiile din Donbas ar putea duce la reorientarea Republicilor Donțk și Lugansk către noi proiecte ale Rusiei, iar problema bielorusă va ajuta la dezvoltarea evenimentelor în această direcție.

Expertul a atras atenția asupra faptului că, până de curând, discuțiile despre statul unional Rusia-Belarus păreau o fantezie. Cu toate acestea, în prezent, acesta pare un proiect geopolitic matur, care este foarte valoros pentru Moscova și pe care Occidentul l-ar putea recunoaște, în urma unui compromis cu rușii.

În același timp, după cum a remarcat Ermolaev, statul unional este realizat în baza unui acord între Rusia și Belarus, cu o opțiune deschisă și pentru alți participanți.

Politologul a explicat faptul că, dacă proiectul va fi lansat, atunci, după efectuarea anumitor proceduri, vor apărea structuri unionale cu drepturi depline. Acest lucru va oferi statelor nerecunoscute, care din diferite motive nu pot deveni parte a Rusiei, ocazia de a deveni membre ale unei noi federații sau confederații.

“O astfel de evoluție ar oferi perspective reale pentru Republicile Populare Donețk și Lugansk”, a spus Ermolaev.

Acesta a subliniat că nu există progrese în procesul de la Minsk și nici perspective pentru un dialog normal între Kiev și Donbas. Toate inițiativele președintelui Volodymyr Zelensky par nerealiste și neinteresante pentru locuitorii celor două republici. Prin urmare, Donețk și Lugansk pot urmări cu interes formarea statului unional dintre Rusia și Belarus.

“Cea mai liniară opțiune este de a pregăti Republicile Donețk și Lugansk pentru o posibilă participare la statul unional, în calitate de state noi rusești, ca parte a acestei entități. Cel mai interesant lucru este că pentru Occident acest fapt poate reprezenta o modalitate acceptabilă de ieșire din război”, a spus expertul.

Potrivit lui Ermolaev, după aceea, Occidentul însuși va începe să convingă Kievul că ruptura din Donbas a făcut imposibilă revenirea Republicilor Donețk și Lugansk în compunerea Ucrainei. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s