Distrugătorul britanic HMS Defender și fregata olandeză HNLMS Evertsen au ieșit din Marea Neagră

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 02.07.2021, distrugătorul HMS Defender din cadrul Forțelor Navale ale Marii Britanii și fregata olandeză HNLMS Evertsen au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.

Cele două nave de luptă, care fac parte din gruparea portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, au ieșit astfel din Marea Neagră, după o perioadă de 18 zile petrecută în regiune. Acestea au intrat în acvatoriul Mării Negre pe 14 iunie.

foto 1

Pe timpul șederii în Marea Neagră, ambele nave au fost implicate în incidente cu militarii ruși. Astfel, pe 23 iunie, distrugătorul Defender a încălcat apele teritoriale rusești, în apropiere de Sevastopol. O navă de patrulare a Serviciului de frontieră al Federației Ruse a executat foc de avertisment, iar un bombardier de front Su-24M a lansat mai multe bombe în direcția de deplasare a distrugătorului, până când acesta a schimbat cursul.

De asemenea, la numai o zi distanță, pe 24 iunie, fregata olandeză HNLMS Evertsen “a fost hărțuită” de avioane de vânătoare rusești, în timp ce se deplasa în direcția Strâmtorii Kerci. Potrivit unor surse chinezești, se pare că militarii ruși au întrebuințat și mijloace de război electronic împotriva fregatei olandeze, “paralizând” echipamentele electronice de la bordul acesteia.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne în acvatoriul Mării Negre până la 21 de zile. Astfel, ieșirea celor două nave de luptă după numai 18 zile petrecute în regiune este oarecum surprinzătoare, mai ales că acestea participau la exercițiul Sea Breeze-2021 aflat în curs de desfășurare în perioada 28 iunie – 10 iulie. Probabil că deplasarea către Marea Mediterană are legătură cu o misiune ulterioară a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth. 

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s