Militarii din Rusia și Belarus se pregătesc pentru ducerea acțiunilor de luptă în zone gri

foto

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Minsk, pe 10.08.2021, adjunctul ministrului apărării din Republica Belarus, Viktor Gulevich, a prezentat o serie de detalii referitoare la exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021, care va fi executat în comun cu militari din Federația Rusă, în luna septembrie a acestui an.

Potrivit precizărilor acestuia, exercițiul se va concentra pe ducerea acțiunilor de luptă în zonele gri, distrugerea formațiunilor neregulate și acoperirea fiabilă a frontierei de stat. Ca și la manevrele anterioare de acest tip, aliații se vor confrunta cu un adversar comun, vor folosi aceeași infrastructură și vor acționa sub comandă unică.

Exercițiul Vest-2021 este planificat pentru perioada 10-16 septembrie, pe teritoriile Federației Ruse și Republicii Belarus, cu participarea militarilor din cele două țări și a unui contingent din Kazahstan, format din aproximativ 50 de militari.

În primele trei zile ale exercițiului, este planificată rezolvarea unor probleme privind conducerea și controlul trupelor, precum și respingerea agresiunii adversarului. În următoarele patru zile, aliații vor lansa un contraatac și vor învinge adversarul convențional. Potrivit lui Gulevich, acesta va fi reprezentat de grupări înarmate ilegale și organizații separatiste și teroriste internaționale. Astfel, ostilitățile se vor desfășura fără a nominaliza un agressor specific, așa cum se obișnuiește la exercițiile cu o asemenea amploare. Cu toate acestea, Gulevich a precizat că adversarul va beneficia de sprijin extern. 

La activitățile planificate în cadrul exercițiului, pe teritoriul Republicii Belarus vor participa aproximativ 13.000 de militari, din care peste 2.500 din Rusia.

Antrenamentele comune vor avea loc în cele mai vestice poligoane din Republica Belarus, respectiv poligonul 230 arme întrunite Obuz-Lesnovsky, poligonul 174 instrucție al Forțelor Aeriene și Apărării Antiaeriene Domanovsky, poligonul 210 Ruzhansky și poligonul Bretsky.

Militarii din Rusia și Belarus se vor antrena, de fapt, în fața NATO, care și-a sporit în mod semnificativ prezența militară în regiune începând din anul 2014.

În acest context, statele occidentale au acuzat Rusia și Belarus că prin exercițiul comun Vest-2021 se pregătesc de agresiune. Cu toate acestea, Viktor Gulevich a ținut să precizeze că manevrele vor avea un caracter exclusiv defensiv. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din datele communicate până în prezent de reprezentanții Rusiei și Belarusului rezultă faptul că exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021 va ține cont de evoluțiile înregistrate în domeniul militar în ultimii ani.

Astfel, militarii din cele două state vor duce acțiuni de luptă, în special, împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor. Vor fi întrebuințate la scară largă, de exemplu, mijloacele de război electronic.

În ceea ce privește ducerea acțiunilor de luptă în zona gri, trebuie precizat faptul că, într-un astfel de război, forța principală de lovire nu este reprezentată de regimente și divizii ale Forțelor Armate regulate, ci de detașamente de militanți și de subdiviziuni ale companiilor militare private. În timpul exercițiului Vest-2021, generalii din Rusia și Belarus vor avea posibilitatea să exerseze modalități de contracarare a unor astfel de tactici.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s