Pe fondul luptelor cu talibanii, Afganistanul a solicitat achiziționarea de elicoptere de atac din Rusia

foto

În cadrul unei emisiuni a postului de radio Ecoul Moscovei, ministrul de externe afgan, Hanif Atmar, a declarat, pe 13.08.2021, că Afganistanul a solicitat Rusiei furnizarea de elicoptere de luptă.

Potrivit precizărilor sale, autoritățile de la Kabul sunt gata să cumpere elicoptere de luptă rusești pe cheltuiala proprie, o solicitare oficială în acest sens fiind trimisă deja la Moscova. În plus, partea afgană intenționează să ajungă la un acord cu Rusia pentru repararea elicopterelor Mi-17 și Mi-35 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene ale Afganistanului.

“Pentru întărirea Forțelor Aeriene, am cerut să cumpărăm elicoptere noi din Rusia. Desigur vorbim depspre faptul că aceste elicoptere vor fi achiziționate cu resursele noastre”, a spus Hanif Atmar.

Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat primirea unei solicitări de la Kabul pentru furnizarea de elicoptere de atac, însă a anunțat că, deocamdată, nu au avut loc negocieri de fond pe această temă. Potrivit trimisului special al președintelui rus, directorul Departamentului doi pentru Asia din cadrul Ministerului de Externe, Zamir Kabulov, solicitarea este în curs de analizare.

În Duma de Stat a Rusiei, cererea Afganistanului este considerată ca fiind una controversată. Pe de o parte, Rusia ar putea furniza Afganistanului elicoptere de luptă, pe baze comerciale, dar, pe de altă parte, acestea pot cădea în mâinile talibanilor. Și, judecând după modul în care forțele guvernamentale afgane renunță la pozițiile lor și trec de partea militanților, o evoluție în această direcție este foarte probabilă.

Specialiștii militari ruși apreciază că autoritățile de la Kabul nu sunt interesate de noile elicoptere rusești de tip Ka-52 sau Mi-28NM, ci de vechile modificări Mi-24 și Mi-8/17. Aceste tipuri de elicoptere se află deja în dotarea Forțelor Aeriene și nu necesită recalificarea piloților.

Surse: towar.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s