NATO a cerut Rusiei să furnizeze date despre exercițiile “Vest-2021”

foto

Potrivit topwar.ru, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar trebui să furnizeze Alianței date cu privire la exercițiile la scară largă Vest-2021 și să admită observatori occidentali la acestea.

NATO a solicitat Rusiei “deschidere” și furnizarea de date privind exercițiile Vest-2021, care se vor desfășura în Rusia și Belarus. Potrivit lui Stoltenberg, lipsa de informații despre planurile Moscovei și Minskului este foarte îngrijorătoare pentru o serie de state, care se învecinează cu Rusia. Este vorba depre Ucraina, Polonia și statele baltice, care și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la exercițiile viitoare.

Secretarul general al NATO a cerut Rusiei “să se comporte într-un mod previzibil” și să admită observatorii occidentali la exercițiile militare, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena. Acest lucru este valabil atât pentru Vest-2021, cât și pentru alte exerciții executate de militarii ruși. Stoltenberg a subliniat că, de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia nu și-a deschis exercițiile pentru observatorii NATO.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în conformitate cu Documentul de la Viena din 2011, prezența observatorilor străini este obligatorie numai în cazurile în care peste 13.000 de militari sunt implicați în anumite episoade ale exercițiilor. La exercițiile Vest-2021 desfășurate în Rusia și Belarus, numărul personalului militar participant la anumite episoade nu depășește 6.400 de persoane, deci acestea nu intră sub incidența Documentului de la Viena.

Ministerul rus al Apărării a informat în prealabil statele membre NATO și partenere că exercițiile Vest-2021 sunt de natură pur defensivă și nu sunt îndreptate împotriva nimănui. În pofida acestui fapt, în Ucraina și statele baltice, există opinii potrivit cărora exercițiile pot genera o invazie în aceste țări. La rândul său, Polonia susține, de asemenea, un punct de vedere similar.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s