Rusia a adus încă o navă nouă în Marea Neagră: dragorul maritim Vladimir Emelyanov

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse locale turcești de pe Twitter au informat, pe 05.09.2021, că dragorul Vladimir Emelyanov aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.

Deși nava a fost introdusă în dotarea FRMN pe 28.12.2019, este pentru prima dată când aceasta intră în Marea Neagră. Dragorul face parte din Grupul 150 Tactic al Brigăzii 68 Nave Pază Raion Maritim și, în consecință, se deplasează către Sevastopol.

foto 1

Vladimir Emelyanov a efectuat transferul interflote din Marea Baltică în compunerea unui detașament de nave, care a mai inclus distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei de Nord și corveta Gremiascii a Flotei din Oceanul Pacific. Pe 13 august, detașamentul se afla în Canalul Mânecii, iar pe 18 august a intrat în Marea Mediterană.

În prezent, în compunerea FRMN se află deja trei dragoare Proiect 12700. Primul dintre acestea, Ivan Antonov, a fost introdus în înzestrare pe 26.01.2019, în timp ce al treilea, Georgy Kurbatov, a fost livrat flotei pe 20.08.2021. Acesta din urmă se află în Marea Baltică.

Particularitatea navelor de acest tip constă în faptul că dispun de un corp monolit din fibră de sticlă, cel mai mare din lume, format prin infuzie sub vid. Șantierul Naval Sredne Nevsky din Sankt Petersburg este singurul din Federația Rusă care deține această tehnologie și singurul din lume care poate crea nave monolit cu o lungime de până la 80 de metri. Pentru implementarea noii tehnologii a fost nevoie de achiziționarea de echipamente moderne și de noi produse software. Avantajul acestor corpuri “nemagnetice” constă în faptul că au o rezistență mai mare în comparație cu corpurile din oțel, ceea ce asigură o vitalitate mai mare navei atunci când caută mine. În același timp, durata de viață a unei astfel de carcase este mai mare, iar greutatea mult mai mică.

Dragoarele Proiect 12700 au și o manevrabilitate ridicată, datorită întrebuințării unui complex eficient de diverse propulsoare. Proiectanții acestora au acordat o mare atenție confortului echipajului și au creat toate condițiile pe navă pentru îndeplinirea efectivă a misiunilor de luptă și pentru odihnă.

Pentru lupta împotriva minelor, dragoarele dispun de cele mai noi stații hidroacustice, care sunt extrem de eficiente. Acestea sunt dispuse atât pe nava în sine, cât și pe vehicule subacvatice controlate de la distanță și autonome. Pentru căutarea și distrugerea minelor marine în zona de coastă și maritimă, navele dispun de un sistem integrat de punte, care reprezintă, de fapt, un sistem automatizat de gestionare a acțiunilor împotriva minelor. Pe lângă echipamentele moderne, navele pot să utilizeze, în același timp, și echipamentele tradiționale pentru căutarea și distrugerea minelor.

Pe lângă întărirea capabilităților de luptă antimină ale FRMN, aducerea în Marea Neagră a unui nou dragor Proiect 12700 însemnă și extinderea posibilităților de asigurare a prezenței navale ruse în estul Mării Mediterane. În permanență, în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană se află un dragor maritim, care operează în proximitatea Bazei Navale din Tartus (Siria). După introducerea în dotare și aducera în Marea Neagră, dragorul Ivan Antonov a îndeplinit deja mai multe misiuni în estul Mării Mediterane.  

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s