Lukașenko: Republica Belarus va achiziționa armamente din Rusia în valoare de peste un miliard de dolari

foto

În cadrul unei declarații susținute în poligonul Obuz-Lesnovsky, unde a asistat la unul dintre episoadele manevrelor Vest-2021, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat, pe 12.09.2021, că autoritățile de la Minsk intenționează să cumpere armamente din Federația Rusă, în valoare de peste un milliard de dolari.

“Președintele a spus că, pe timpul recentelor discuții purtate la Kremlin, a fost acordată o mare atenție problemelor din sfera apărării și securității. Au fost analizate, în principal, perspectivele de achiziționare a unor complexe de rachete antiaeriene S-400”, se arată într-un comunicat al agenției de stat BelTA, preluat de agenția rusă Interfax.

Pe 01 septembrie, Lukașenko a anunțat că, în perioada următoare, Republica Belarus va primi din Rusia zeci de avioane, elicoptere, mijloace de apărare antiaeriană, precum și, posibil, complexe S-400.

“În viitorul apropiat, Federația Rusă ne va furniza zeci de avioane, zeci de elicoptere și cele mai importante arme de apărare antiaeriană. Poate chiar S-400. Chiar avem nevoie de ele și eu am vorbit deja despre asta”, a precizat Lukașenko.

După cum a declarat președintele, este vorba despre cele mai moderne echipamente. “Ne vom echipa din nou Forțele Armate. Dacă vom vedea la exercițiile Vest-2021 că avem nevoie și de altceva, atunci vom cumpăra din Federația Rusă și vom pune în funcțiune”, a adăugat Lukașenko.

Anterior, șeful Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară Internațională din Rusia, Dmitri Shugaev, a declarat, răspunzând la o întrebare a unui corespondent al agenției Interfax, că problema livrării de complexe de apărare antiaeriană S-400 către Republica Belarus nu a trecut încă în plan practic.

“Nu s-a ajuns încă la planul practic, dar cu o țară atât de apropiată cum este Republica Belarus nu cred că se va pune niciun fel de problemă”, a spus Shugaev pe 25 august la forumul Armata-2021.

“Dacă partea belarusă va adresa o solicitare pentru achiziționarea de complexe de apărare antiaeriană S-400 și Pantsir-S”, aceasta va fi rezolvată în scurt timp, a precizat Shugaev.

Pe 09 august, Lukașenko a anunțat că autoritățile de la Minsk sunt interesate să cumpere sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400 și se bazează pe o decizie politică pozitivă a conducerii Rusiei. “O astfel de întrebare a fost pusă președintelui Rusiei. La un preț rezonabil, printr-un împrumut, putem să cumpărăm, pentru că nu avem acești bani acum. Dar, purtăm un dialog pentru achiziționarea sistemelor S-400”, a spus atunci Lukașenko.

S-400 este de mare interes pentru noi și sunt sigur că vom primi aceste complexe”, a adăugat el.

Pe 14 ianuarie 2021, și comandantul Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană ale Republicii Belarus, Igor Golub, a declarat că Minskul intenționează să încheie un contract cu Rusia pentru livrarea de complexe de apărare antiaeriană S-400 și Pantsir-S.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s