Rusia transmite semnale către NATO în Marea Neagră. Lansări de rachete cu complexele mobile de coastă de tip Bastion

foto

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 23.09.2021, în cadrul unor manevre desfășurate în Crimeea, complexe de rachete de coastă de tip Bastion au efectuat lansări de rachete de croazieră asupra unor ținte de instrucție, care au imitat nave de luptă ale adversarului convențional.

“În timpul exercițiului, echipajele complexelor Bastion au îndeplinit misiuni de descoperire și distrugere a unor ținte navale de instrucție, cu efectuarea de lansări practice de rachete antinavă din poligonul Opuk din Crimeea”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Interfax.

“După primirea datelor de indicare a țintelor, echipajele complexelor Bastion au ieșit în pozițiile de start, au pregătit complexele pentru întrebuințare în luptă și au efectuat lansări de rachete asupra țintelor navale de instrucție. Rolul navelor de luptă ale adversarului convențional a fost jucat de două ținte scut de mari dimensiuni”, au menționat reprezentanții FRMN.

Potrivit precizărilor acestora, “particularitatea exercițiului a constat în utilizarea dronelor pentru urmărirea grupării navale a adversarului convențional, care dispunea de aviație ambarcată, la distanța de distrugere”.

Complexele de rachete de coastă Bastion sunt dotate cu rachete supersonice antinavă cu cap de autodirijare de tip Onyks. Potrivit datelor oficiale, bătaia acestora este de până la 500 de kilometri.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, amiralul în retragere Viktor Kravchenko, fost șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, a declarat că exercițiile din Crimeea, cu lansări de rachete de pe complexele Bastion, reprezintă un semnal pentru NATO, care a început să trimită nave mai des în Marea Neagră.

“Navele Statelor Unite, Marii Britanii și altor state membre NATO intră tot mai des în Marea Neagră. Acesta este semnalul nostru pentru Alianță”, a spus Kravchenko referindu-se la exercițiile cu lansări de rachete de croazieră asupra unor ținte navale.

“Având în vedere faptul că bătaia acestor complexe este practic până la Bosfor, vorbim despre o armă formidabilă. Acesta este răspunsul nostru: scuze băieți, dar nu aveți nimic de făcut aici! Complexele Bastion sunt sisteme de rachete foarte bune. În plus, în Regiunea Mării Negre, nimeni nu are așa ceva”, a precizat amiralul.

În opinia acestuia, “dacă navele de război străine vor decide să organizeze o provocare în Marea Neagră sau să întreprindă acțiuni ostile împotriva Crimeii, complexele de rachete Bastion pot fi folosite pentru a le distruge”.

“Cu câțiva ani în urmă, o navă americană, care a intrat în Marea Neagră, a simțit că radarul unui astfel de complex o urmărește, s-a speriat și a decis să plece mai departe”, a concluzionat Kravchenko.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ministerul rus al Apărării a publicat pe canalul său de YouTube un material video cu cadre din timpul exercițiului, care poate fi vizualizat aici. Din analiza materialului rezultă faptul că trei instalații de lansare ale unui coplex de rachete de coastă Bastion, cu câte două rachete fiecare, au sosit în poligon și au fost desfășurate în poziție de luptă. După ridicarea rachetelor în poziție verticală, instalația cu numărul de bord 111 a lansat o rachetă de croazieră de tip Onyks.

Surse: mil.ru, militarynews.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s