Distrugătorul USS Porter a desfășurat exerciții comune cu avioane americane, la intrarea în Marea Neagră

1

Analiză remnmilitaryblog.com

Pe 30.10.2021, surse de monitorizare a aviației de pe Twitter au semnalat prezența în partea de sud-vest a Mării Negre (la N-NE de Istanbul) a două avioane americane. Este vorba despre un avion de patrulare antisubmarin P-8A din cadrul Forțelor Navale și un avion-cisternă KC-135R aparținând Forțelor Aeriene. Ținând cont de faptul că în aceeași zonă s-a aflat și distrugătorul american Porter, se poate aprecia că toate aceste mijloace au desfășurat un exercițiu comun aero-naval.

Este posibil ca la exercițiu să fi participat și alte avioane, care au necesitat realimentarea în aer.

2

Distrugătorul USS Porter a traversat Strâmtoarea Bosfor și a intrat în Marea Neagră în dimineața zilei de 30 octombrie. Probabil, acesta va participa la operația militară navală din Marea Mediterană și Marea Neagră, a cărui desfășurare a fost anunțată de reprezentanții Forțelor Navale ale SUA cu o zi în urmă.   

Avionul de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon a decolat, probabil, de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Acesta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aeronava a evoluat la o altitudine de aproximativ 3.200 de metri, efectuând mai multe treceri aproape circulare, într-un raion situat la nord de Istanbul.

Avionul-cisternă KC-135R Stratotanker a decolat, probabil, de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie. Acesta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aeronava, cu numărul de înregistrare 63-7999 și indicativul radio LAGR672, a evoluat la o altitudine de aproximativ 6.750 de metri. Avionul a efectuând mai multe treceri într-un raion maritim situat la nord-est de Istanbul.

Nu este pentru prima dată când un distrugător american desfășoară astfel de exerciții la intrarea în Marea Neagră. De exemplu, în urmă cu aproximativ un an, pe 23 noiembrie 2020, distrugătorul USS Donald Cook, a desfășurat o misiune similară aero-navală, în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS și un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.

Misiunea a făcut parte din integrarea continuă a unităților aeriene și maritime în Marea Neagră. Scopul final este de a perfecționa procedurile comune de apărare antiaeriană și de a permite libertatea de navigație în toate spațiile aeriene și maritime internaționale. Supravegheat de CAOC Torrejon din Spania, exercițiul a inclus operațiuni coordonate ale capacităților aeriene și navale și integrarea platformelor pe mai multe domenii.

„Acest exercițiu se referă la promovarea interoperabilității NATO. El oferă piloților noștri posibilitatea de a lucra cu controlorii tactici ai marinei la bordul unei nave americane. Acest tip de integrare este esențial pentru capacitatea noastră de a desfășura operațiuni viitoare cu NATO. Efectuarea muncii asigură acum succesul viitorului și este întotdeauna minunat să lucrezi și să înveți de la aliații noștri într-un mediu atât de dinamic”, a declarat atunci comandantul Air Task Force din România, locotenent colonel David McLeod. 

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s