Rusia va începe testele de stat ale rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă de suprafață în luna noiembrie

1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.10.2021, citând o sursă apropiată Ministerului Apărării, că testele de stat ale noii rachete hipersonice Zircon de la bordul unei platforme purtătoare de suprafață, respectiv fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, vor începe în luna noiembrie.

“Testele de stat ale rachetei hipersonice Zircon vor începe în luna noiembrie și vor continua în decembrie 2021. În total, vor fi efectuate cinci lansări ale rachetei asupra unor ținte navale și de coastă”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, dacă lansările vor fi efectuate cu succes, va fi adoptată decizia de introducere în înzestrare a rachetei Zircon, în calitate de mijloc de atac pentru navele de suprafață.

Cele două lansări ale rachetei hipersonice Zircon de la bordul submarinului nuclear Severodvinsk efectuate pe 04 octombrie au deschis calea pentru testele de stat ale rachetei de la bordul unei platforme purtătoare de suprafață – fregata Amiral Gorshkov. Înițial, s-a presupus că în anul 2021 vor fi efectuate una sau două lansări.

Pe 29 septembrie, o altă sursă a declarat pentru agenția Tass că testele de zbor ale rachetei de pe fregata Amiral Gorshkov au fost finalizate cu succes.

La forumul Armata-2021, a fost încheiat un contract pentru livrarea la trupe a rachetelor hipersonice Zircon. Contractul va fi îndeplinit până în anul 2025. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: După cum au anunțat anterior reprezentanții ruși, este posibil ca testele din acest an să includă și o lansare în salvă a mai multor rachete hipersonice Zircon.

În total, potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul rus al Apărării, în perioada 2020-2021, au avut loc patru lansări de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, ultima fiind efectuată în luna iulie a acestui an.

La începutul lunii octombrie, au fost efectuate și primele lansări ale rachetei hipersonice Zircon de la bordul unui submarin. Astfel, pe 04 octombrie, submarinul nuclear Severodvinsk, Proiect 885, a lansat o rachetă hipersonică asupra unei ținte navale, de la suprafața apei. În ziua următoare, submarinul a executat prima lansare a rachetei Zircon din imersiune, de la o adâncime de 40 de metri. Prin cele două lansări, a fost finalizat programul testelor preliminare ale noului complex de rachete. 

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s