Vladimir Putin a început seria consfătuirilor de la Soci. Prima zi a vizat dezvoltarea Forțelor Aerocosmice și Forțelor Navale

1

Președintele rus, Vladimir Putin, a început, pe 01.11.2021, seria consfătuirilor tradiționale de toamnă de la Soci cu conducerea Ministerului Apărării și reprezentanții Complexului Militar Industrial. Prima zi a lucrărilor a fost consacrată dezvoltării Forțelor Aerocosmice și Forțelor Navale.

Cu această ocazie, șeful statului rus a subliniat că, până în anul 2027, procentul de tehnică militară modernă din dotarea Forțelor Navale va depăși 70%.

“În urma implementării programului de modernizare a flotei, până în anul 2027, dotarea acesteia ar trebui să fie reprezentată în proporție de peste 70% de tehnică militară modernă”, a menționat Putin.

Potrivit declarațiilor acestuia, în ultimii patru ani, în dotarea Forțelor Navale au fost introduse 49 de nave și vedete de luptă, nouă complexe de rachete de coastă și 10 aparate de zbor.

Președintele a menționat că este în curs de finalizare formarea grupărilor navale de atac, ce operează în zona maritimă apropiată. “Deciziile luate, inclusiv în cadrul consfătuirilor de la Soci, au făcut posibilă trecerea la creșterea producției de nave pentru zonele maritime și oceanice îndepărtate. Acum sunt construite și modernizate peste 30 de nave de acest tip, inclusiv o clasă nouă de nave universale de desant”, a spus Putin.

În opinia sa, lucrările de refacere a flotei au o importanță fundamentală, strategică și de stat pentru Rusia. Prin urmare, potrivit acestuia, conducerea țării participă la ceremoniile de începere a construcției pentru navele noi, iar această practică va fi continuată.

Vladimir Putin a adăugat că navele Forțelor Navale participă în mod constant la marșuri navale pe distanțe lungi, unde îndeplinesc misiuni de pregătire pentru luptă și asigură demonstrarea drapelului în zone oceanice și maritime, care sunt importante pentru Rusia. Acesta a reamintit că, la începutul anilor 2000, astfel de marșuri erau episodice sau chiar izolate.

În ceea ce privește nivelul de tehnică modernă pentru apărarea antiaeriană și antirachetă, Vladimir Putin a declarat că, la orizontul anilor 2025-2027, acesta va ajunge la 80%.

“Menținerea tempoului actual de reînzestrare a trupelor de apărare antiaeriană și antirachetă va permite ca, în perioada 2025-2027, să se ajungă la un nivel de tehnică modernă de cel puțin 80%”, a spus Putin.

Președintele rus a remarcat faptul că ar trebui acordată o atenție deosebită dezvoltării unui sistem centralizat de conducere a apărării aerocosmice, integrării subsistemelor de cercetare și prevenire a atacurilor aerospațiale într-un spațiu informațional unic și desfășurării de mijloace cosmice de perspectivă. „Sistemul de apărare aerocosmică actualizat ar trebui să detecteze ținte hipersonice și balistice de toate tipurile la distanțe mari și apoi să le poată distruge de-a lungul întregului traiect de zbor”, a menționat Putin.

Șeful statului rus a reamintit și planurile SUA de a disloca rachete cu rază medie de acțiune în Europa, ceea ce reprezintă un mare pericol și o amenințare pentru Rusia. Prin urmare, potrivit acestuia, în conformitate cu deciziile anterioare, în următorii ani, peste 200 de avioane și 26 de sisteme de rachete antiaeriene S-350 și S-400, precum și primele sisteme din producția de serie ale celui mai nou complex de apărare antiaeriană S-500 vor fi trimise la trupe.

Vladimir Putin a comentat și apariția în Marea Neagră a unei nave militare americane, după ce Flota a șasea a SUA a anunțat pe Twitter că nava amiral Mount Whitney se îndreaptă spre acvatoriul Mării Negre pentru desfășurarea de operații comune cu forțele NATO.

În acest context, șeful statului a subliniat necesitatea îmbunătățirii sistemelor de apărare. Potrivit acestuia, acest lucru se datorează dezvoltării sistemelor ofensive cu caracteristici de mare viteză de către statele conducătoare. Un alt motiv pentru o astfel de decizie, a spus el, este situația generală politico-militară, inclusiv activitatea forțelor NATO în apropierea granițelor Rusiei.

„Și acum, după cum știți, o navă americană a intrat în Marea Neagră. O putem privi rapid prin binoclu sau prin sistemele de ochire ale armamentelor de apărare corespunzătoare”, a spus Putin.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un comentariu