Rusia și NATO desfășoară activități intense de pregătire pentru luptă în zona Mării Negre

0

Pe 03.11.2021, pe fondul prezenței în Marea Neagră a distrugătorului american Porter, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a desfășurat activități de pregătire pentru luptă vizând distrugerea navelor de luptă ale adversarului, cu implicarea componentelor navală, terestră și aeriană. De asemenea, nave de luptă rusești au tranzitat strâmtorile de la Marea Neagră în ambele direcții. În paralel, mijloace aeriene ale SUA și NATO au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, cooperând, probabil, cu distrugătorul USS Porter. 

  1. Exerciții rusești de contracarare a navelor de luptă ale adversarului

În prima parte a zilei, echipajele submarinelor Rostov pe Don și Veliky Novgorod au desfășurat un exercițiu privind executarea unui atac cu complexele de rachete Kalibr-PL asupra unui detașament de nave al adversarului convențional.

Potrivit planului exercițiului, submarinele, care îndeplineau activități de pregătire pentru luptă pe mare, au primit ordin să lovească ținte navale, descoperite și clasificate anterior. După intrarea urgentă în imersiune, marinarii au executat lansări electronice de rachete asupra navelor adversarului, al cărui rol a fost jucat de o grupare tactică de nave purtătoare de rachete din compunerea FRMN.

Ulterior, reprezentanții flotei au anunțat că avioane Su-30SM și Su-24 au executat atacuri cu rachete și bombe asupra unor ținte navale, în cooperare cu complexe de rachete de coastă Bal și Bastion.

1

În timpul unui exercițiu tactic de zbor, piloții avioanelor Su-24 au îndeplinit misiuni de cercetare, descoperire și clasificare a unor ținte navale și au transmis date despre locația navelor de luptă ale adversarului convențional. Pentru distrugerea acestora, au fost implicate complexe de rachete de coastă Bal și Bastion, precum și avioane de vânătoare Su-30SM, care au executat atacuri succesive cu rachete și bombe asupra țintelor navale. 

  1. Trecerea prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele a unor nave de luptă rusești

Sursele locale turcești de pe Twitter au informat că nava mare de desant Cezar Kunikov a FRMN a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.

2

Probabil, nava îndeplinește misiuni în cadrul așa-numitului expres sirian, deplasându-se către portul Tartus.

Anterior, în Marea Neagră a intrat nava de patrulare Vasily Bykov a FRMN. Aceasta revine la Novorossiysk, după ce a îndeplinit misiuni timp de 168 de zile în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană. Nava a fost înlocuită de nava de patrulare Dmitry Rogachev, care a iețit din Marea Neagră pe 26 octombrie. 

3

  1. Zboruri ale mijloacelor aeriene ale SUA și NATO

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, deasupra Mării Negre (în apropierea litoralurilor României și Bulgariei) s-au aflat un avion american F-16, un avion-cisternă american KC-135R și o dronă NATO RQ-4D.

4

Avionul General Dynamics F-16CM Fighting Falcon aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aeronava, cu indicativul radio BUZRD11, a evoluat la o altitudine de aproximativ 5.930 de metri. Aceasta a îndeplinit misiuni deasupra unui raion maritim situat la est de Constanța.

Avionul-cisternă de tip Boeing KC-135R Stratotanker din cadrul Forțelor Aeriene americane a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, venind din regiunea Mării Mediterane. Aeronava, cu numărul de înregistrare 63-8887 și indicativul radio LAGR675, a evoluat la o altitudine de aproximativ 7.650 de metri. Aceasta a zburat deasupra unui raion maritim situat la est de Varna.

Drona NATO de tip Northrop Grumman RQ-4D Phoenix a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, fiind semnalată la sud-est de Varna. Aparatul de zbor fără pilot cu numărul de înregistrare MM-AV-SA0018 a întrebuințat indicativul  radio UAVGH000. Acesta a zburat la o altitudine de aproximativ 15.510 metri. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Atât Rusia cât și SUA, NATO și statele partenere din Regiunea Mării Negre vor continua să desfășoare activități susținute de pregătire pentru luptă în zonă, confirmând nivelul redus de încredere dintre părți și deteriorarea relațiilor bilaterale înregistrată în ultima perioadă.

În zilele următoare, în Marea Neagră va intra și nava de comandament USS Mount Whitney, aflată într-o escală în portul Istanbul din Turcia. Probabil, sosirea acesteia în zonă va crește caracterul întrunit al operațiunilor aliate.

Surse: mil.ru, tass.ru. twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s