De ce este îngrijorată Rusia de apariția în Marea Neagră a unui avion american de tip E-8C JSTARS?

1

Apariția recentă a unui avion strategic de cercetare radiotehnică de tip E-8C JSTARS aparținând Forțelor Aeriene ale SUA de-a lungul frontierei aeriene din sud-vestul Federației Ruse (în apropierea Crimeii și a zonei Kuban) merită o analiză detaliată. Acest lucru se datorează destinației directe și a parametrilor echipamentelor radioelectronice de la bordul acestei aeronave.

În prezent, este binecunoscut faptul că, în timpul încercării navelor ucrainene de a traversa Strâmtoarea Kerci și a pătrunderii distrugătorului britanic D36 HMS Defender în apele teritoriale ale Rusiei în apropiere de Sevastopol, Forțele Aeriene ale Marii Britanii și SUA au întrebuințat în mod tradițional avioanele Rivet Joint. Este vorba despre aeronavele strategice de cercetare radiotehnică și radioelectronică RC-135V/W Block 8 Rivet Joint

Caracteristica tehnologică cheie a fiecărei aeronave de acest tip constă în prezența în arhitectura avionicii sale a două complexe unice de cercetare radiotehnică. Este vorba despre complexul de cercetare radiotehnică cu mai multe benzi de tip 55000 AEELS, precum și despre goniometrul radio de mare precizie pentru sursele de radiații electromagnetice CS-2010 Hawk, care este un mijloc auxiliar de recunoaștere radiotehnică de înaltă rezoluție. Acesta din urmă asigură stabilirea coordonatelor mijloacelor de emisie radio cu o precizie de 0,003-0,005 grade, completând AEELS. Fiind vorba despre echipamente radio pasive, doar cu căi de recepție, complexele de mai sus se pot lăuda cu imunitate la bruiajul efectuat de sistemele de război electronic de la sol precum 1L269 Krasukha-2O, 1RL257 Krasukha-4, SPN-2 sau SPN-4. Drept urmare, chiar și într-un mediu dificil de bruiaj, operatorii complexelor de cercetare radiotehnică AEELS și CS-2010 Hawk pot detecta cu cea mai mare acuratețe locația sistemelor de război electronic menționate mai sus ale Forțelor Aerocosmice ale Rusiei dislocate în Crimeea.

Avantajele operaționale și tactice mult mai semnificative ale complexelor radiotehnice de aviație CS-2010 și AEELS constau în determinarea locației radarelor de iluminare și dirijare ale sistemelor de rachete antiaeriene ale adversarului, precum și în analiza parametrilor de amplitudine-frecvență ai funcționării radarelor respective. De exemplu, receptorul de radiații electromagnetice CS-2020 Hawk este capabil să determine locația radarelor de iluminare și dirijare sau indicare a țintelor de tip 30/92N6 și 9S32M ale divizioanelor de rachete antiaeriene S-300PM2, S-400 și S-300V4 dislocate în Crimeea cu o precizie de 5-7 metri. La rândul său, softul complexului de cercetare radiotehnică 55000 AEELS permite analizarea parametrilor de frecvență ai acestora în diverse moduri de lucru (urmărirea traseului țintei sau escortarea trecerii și achiziția țintei pentru urmărirea automată). Pe baza acestor informații, operatorii complexului AEELS au capacitatea de a modela algoritmii de amplitudine-frecvență corespunzători pentru contramăsuri radioelectronice la radarele menționate mai sus ale sistemelor de rachete antiaeriene S-300 și S-400.

În condiții de luptă, acești algoritmi pot fi transmiși cu promtitudine de către operatorii terminalului pentru schimbul de informații tactice AN/URC-107 (V) spre cinci avioane ambarcate de război electronic și de suprimare a apărării antiaeriene EA-18G Growler prin intermediul canalului radio securizat centrat pe rețea Link-16/JTIDS. În continuare, acestea vor fi încărcate pe containerele suspendate de război electronic ale avioanelor EA-18G de tip AN/ALQ-249 Next Generation Jammer – High Band. Acestea din urmă vor putea începe instantaneu să efectueze bruiaj puternic pe lungimile de unde centimetrice X împotriva radarelor sistemelor de rachete antiaeriene S-300 și S-400.

Algoritmii prezentați mai sus pot completa atât spectrul de frecvențe al regimurilor de lucru ale complexelor de război electronic containerizate AN/ALQ-249, cât și bazele de date ale stațiilor moderne de avertizare privind iradierea avionalor de vânătoare tactice de tranziție și de generația a cincea. De asemenea. Aceștia pot fi întrebuințați pentru suprimarea zonei de apărare antiaeriană din Crimeea pentru restricționarea și interzicerea accesului și manevrei A2/AD, cu modelarea simulatnă a unei lovituri anti-radiolocație asupra regimentelor cheie de rachete antiaeriene S-300/400 și Buk-M2/3.

În ceea ce privește avionul de cercetare strategică prin radiolocație E-8C JSTARS, trebuie spus faptul că apariția sa bruscă și evoluția în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre (la 50-70 de kilometri sud de litoralul Crimeii) nu poate indica cu siguranță o tendință de relaxare a situației operativ-strategice pe teatrul de acțiuni militare Azov-Marea Neagră. Mai mult, o astfel de vizită poate indica pregătirea Washingtonului și Kievului pentru implementarea unui scenariu de escaladare atât în Donbas, cât și pe direcțiile operative din Crimeea. Care sunt motivele pentru justificarea unei astfel de afirmații?

Spre deosebire de avioanele R-135V/W Rivet Joint, echipate doar cu rețele pasive de antene interferometrice în fază (incluse în complexele AEELS) pentru descoperirea țintelor cu emisii radio, avionul E-8C JSTARS dispune de radare de scanare laterală de înaltă energie AN/APY-7. Aceste radare multifuncționale sunt reprezentate de deschideri extinse ale unei suprafețe mari bazate pe rețele active de antene în fază, formate din câteva mii de module de emisie-recepție. O astfel de arhitectură electronică oferă radarului APY-7 capacitatea de a detecta nu numai radare cu emisie radio (radare de dirijare a complexelor de rachete antiaeriene și complexelor de război electronic), ci și un spectru larg de obiecte de suprafață cu contrast radio, inclusiv tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, instalații de lansare ale complexelor de rachete, precum și vehicule de transport.  

Mai mult, aceasta asigură realizarea regimurilor de deschidere sintetică (SAR) și descoperirea obiectelor terestre aflate în mișcare (GMTI). Funcționând în modul de deschidere sintetică, radarul AN/APY-7 este capabil să formeze o imagine radar a sectorului scanat al suprafeței pământului la calitate fotografică, permițând clasificarea sau identificarea celei mai largi game de obiecte.

Astfel, în cazul realizării unui scenariu de escaladare în direcția Crimeea, coordonatele concentrărilor de tehnică blindată și artilerie ale armatei ruse înregistrate de radarul APY-7 al avionului JSTARS pot fi transferate în mod operativ divizioanelor ucrainene de artilerie reactivă dotate cu compexe Olykha-M și Smerci desfășurate în Regiunea Kherson.

Ca urmare, va fi necesară aducerea de baterii suplimentare de complexe Pantsir-SM și divizioane de complexe S-400 pentru apărarea unităților Forțelor Terestre ale Federației Ruse din Crimeea împotriva unui eventual atac cu proiectile reactive cu calibrul de 300 de milimetri ale mijloacelor ucrainene menționate mai sus.

În același timp, sisteme de rachete antiaeriene suplimentare ar putea fi solicitate și pentru a umple golurile de pe alte direcții aeriene strategice, nu mai puțin prioritare, ale Regiunii Militare Sud. O astfel de dezvoltare va conduce la slăbirea unor sectoare în zonele antiaeriene de restricționare și interzicere a accesului și manevrei ale forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse din teatrul european de acțiuni militare.

O cale de ieșire din această situație complicată ar putea fi reprezentată de formarea în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre din acvatoriul Mării Negre a unei zone de identificare corespunzătoare a apărării antiaeriene a Peninsulei Crimeea (similară cu zona de identificare de apărare antiaeriană din Alaska și America de Nord, creată în cadrul NORAD), care se va extinde pe o adâncime de 175-230 de kilometri în Marea Neagră. O astfel de limitare a aviației NATO în distanță față de Crimeea va exclude intrarea aeronavelor E-8C către liniile de operare efectivă a radarelor AN/APY-7, care sunt de aproximativ 165 de kilometri.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s