Rusia a recunoscut testarea unei rachete antisatelit. Date privind complexul de apărare antirachetă și anticosmică Nudol

1

Analiză remnmilitaryblog.com

În perioada 15-16.11.2021, atât Departamentul de Stat al SUA, cât și presa americană au acuzat Rusia că a testat arme antisatelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională și echipajul acesteia.

“Rusia a efectuat în mod nechibzuit un test devastator de arme antisatelit împotriva unuia dintre sateliții săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 15 noiembrie. Acesta a menționat că “acțiunile armatei ruse au pus în pericol viața cosmonauților și astronauților” și au reprezentat, de asemenea, “o amenințare la adresa intereselor tuturor țărilor”. El a precizat că, în consecință, s-au format “peste 1.500 de resturi și sute de mii de mici fragmente spațiale”.

În același timp, presa americană a difuzat informații potrivit cărora un complex rusesc necunoscut a lansat o rachetă interceptoare de pe Cosmodromul Plesețk și a lovit o navă spațială nefuncțională, aflată la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri. Potrivit astronomilor americani, rușii au doborât vechea navă spațială sovietică Kosmos-1408 din seria Tselina-D, plasată pe orbită în anul 1982. 

Declarații oficiale ale reprezentanților militari ruși

Aflat într-o vizită de lucru în garnizoana Voronezh din Regiunea Militară Vest, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a recunoscut că Rusia a efectuat testarea, cu succes, a unui sistem de rachete, care a distrus un satelit vechi, scos din funcțiune. Acesta a negat faptul că testul a reprezentat o amenințare pentru activitățile cosmice.

“Am efectuat testarea cu succes a unui sistem de rachete de perspectivă. Acesta a lovit satelitul vechi cu o precizie de bijutier. Fragmentele rezultate în urma impactului nu reprezintă nicio amenințare pentru activitățile spațiale”, a spus Șoigu.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a transmis un comunicat de presă în care a anunțat distrugerea pe orbită a satelitului sovietic Tselina-D și a precizat că resturile acestuia nu reprezintă și nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile orbitale și activitățile spațiale.

“Pe 15 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a efectuat un test în urma căruia a fost distrus un aparat cosmic Tselina-D, nefuncțional, aflat pe orbită din anul 1982”, se arată în comunicatul ministerului, preluat de agenția de presă Interfax.

“Statele Unite știu cu certitudine că fragmentele rezultate în urma testului nu reprezintă și nici nu vor reprezenta nicio amenințare pentru stațiile orbitale, aparatele cosmice și activitățile spațiale”, au menționat reprezentanții ministerului.

Potrivit precizărilor acestora, frangmentele rezultate în urma testului au fost incluse în catalogul principal al sistemului de control spațial intern și au fost preluate imediat pentru escortă, până când au încetat să mai existe.

“Anterior, teste similare în spațiul cosmic au fost efectuate deja de Statele Unite, China și India”, au concluzionat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 15 noiembrie?

Rusia a efectuat, pe 15.11.2021, prima testare practică împotriva unei ținte reale a unei rachete de interceptare antisatelit a complexului de perspectivă de apărare antirachetă și anticosmică Nudol.

Racheta complexului Nudol a fost lansată de pe Cosmodromul Experimental de Stat al Ministerului Apărării (Cosmodromul Plesețk) din Regiunea Arkhanghelsk. Aceasta a distrus satelitul sovietic de cercetare radiotehnică Kosmos-1408, seria 11F619 Tselina-D, care era inactiv și se afla pe orbită din anul 1982.

Anterior, partea rusă a publicat o notificare de navigație (NOTAM), prin care a închis pentru zboruri o serie de zone aflate deasupra Mării Barents și Mării Laptev, în perioada 15-17 noiembrie. Închiderea raioanelor a fost asociată cu lansări de rachete de pe Cosmodromul Plesețk.

Date privind complexul Nudol

Complexul 14TS033 Nudol a fost dezvoltat de concernul de apărare aerocosmică Almaz-Antey, în baza unor contracte încheiate cu Ministerul rus al Apărării în august 2009 și aprilie 2015. Elementul principal al acestuia este reprezentat de racheta cu combustibil solid 14A042 dezvoltată de Biroul de Construcții și Proiectare Novator din Ekaterinburg. Aceasta este amplasată pe o instalație de lansare mobilă 14P222 (pe șasiu MZKT 12×12).

Conform datelor occidentale, racheta 14A042 este echipată cu un interceptor cinetic cu cap de autodirijare opto-electronic (MOEGSN, 14SH129, dezvoltat de Biroul de Proiectare A.E. Nudelman).

Complexul întrebuințează, de asemenea, un punct mobil de comandă și calcul 14P078 (pe șasiu MZKT). Îndicarea țintelor pentru rachetele complexului este asigurată de o stație de radiolocație staționară pentru descoperirea obiectelor cosmice de dimensiuni reduse 14TS031 (obiect 20Yu6) din apropierea localității Cehov din regiunea Moscova. Specialiștii consideră că în compunerea complexului ar trebui să existe propria stație radar mobilă, pentru indicarea țintelor și dirijare.

Înălțimea practică de lovire a unei ținte spațiale la o altitudine orbitală de 500-550 de kilometri, demonstrată în timpul testului complexului Nudol din 15 noiembrie, indică faptul că una dintre țintele principale ale acestuia va fi reprezentată de avioanele orbitale de genul celui american de tip X-37B, a cărui altitudine orbitală se situează în intervalul 400-500 de kilometri.

Trebuie remarcat faptul că și fosta URSS a testat un sistem antisatelit. Ultima testare împotriva unei ținte reale în spațiu a fost efectuată pe 18 iunie 1082, când, în cadrul testelor complexului terestru antisatelit IS-MU, care a întrebuințat racheta-purtătoare 11K69 Tsiklon-2 cu satelitul de interceptare 14F10 cu codul Kosmos-1379, a fost distrus cu succes satelitul-țintă Kosmos-1375, aflat pe orbita înaltă, la aproximativ 1.000 de kilometri.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, bmpd.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s